divendres, 18 d’octubre del 2013

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE CLARIANA. CASTELLET I LA GORNAL. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

L'església de la Marededéu de Montserrat i de Sant Jaume de Clariana - topònim clarament descriptiu - , és un edifici aïllat de planta irregular, en el que es combina la utilització de materials actuals, com el formigó armat, amb formes inspirades en vocabularis arquitectònics anteriors, cosa que li dóna una aparença força insòlita. En són elements remarcables, a la part exterior, el cimbori i el campanar, ambdós hexagonals, i a l'interior la utilització d'arcs el•líptics i de voltes hiperbòliques.


Aconseguia una imatge parcial de l’interior a traves de la vidriera de la porta.


El temple de la Mare de Déu de Montserrat es va construir en substitució de l'anterior capella de Sant Jaume, destruïda en els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya 1936-39.

L'obra va ser iniciada l’any 1968 gràcies al llegat fet per la senyora Antònia Romeu Mir, ens agradarà rebre dades de la seva biografia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El projecte fou realitzat per l'arquitecte Joan Bassegoda Nonell (Barcelona, 9 de febrer de 1930 - 30 de juliol de 2012) Joan Bassegoda i Nonell, i l'obra fou dirigida pel mestre d'obres Domènec Feliu Maymo, ens agradarà rebre dades de la seva biografia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Hi van col•laborar en els treballs de decoració Santiago Padrós i Elías ( Terrassa 4 de juny de 1918 - El Vendrell 1 de maig de 1971) (mosaic), Tomàs Bel i Sabatés (Barcelona, 1924) (relleus), i Joaquim Datsira i Prunés, [Barcelona, 1925 - 1972] (vidrieres).


Segons consta en una inscripció, l'església va ser consagrada el 27.5.1973, per l’Arquebisbe Narcís Jubany i Arnau (Santa Coloma de Farners, la Selva 1913 - Barcelona 1996).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada