divendres, 18 d’octubre del 2013

SANT PERE DE LA GORNAL.CASTELLET I LA GORNAL. EL PENEDÈS SOBIRÀ

Té ‘ un mal retratar’ aquesta església parroquial; pensem que això s’ha de relacionar amb el trasllat ‘higiènic ‘ del fossar que alliberava ‘espai per a construir’ dins dels nuclis urbans.


De l’informe sobre aquesta església llegia que havien ‘desaparegut’ – ja se sap que no per a tothom – entre altres obres artístiques :

Un retaule dedicat al Santíssim Sagrament.

Un retaule neoclàssic dedicat a la Circumcisió, del que en tenim imatges gràcies al Josep Salvany Blanch, que el retratava l’any 1918.


Un retaule rococó que estava a l’altar major

I les següents imatges barroques:

una Immaculada, un Sant Crist, una Mare de Déu del Roser, un Sant Antoni, i una Mare de Déu del Remei.

Desaparegueren també, una capa pluvial de vellut vermell amb imatges de Sant Pere i el Pare Etern , la creu processional del segle XVIII, i una veracreu de plata daurada.

Al mes de juliol de 1936 fou incendiada i greument profanada aquesta església parroquial, quedant notablement deteriorada. La volta s’esfondrà en gran part.

La casa rectoral en ser habilitada com a vivenda per refugiats de guerra i com a corral, sofrí greus deterioraments.

L’arxiu parroquial fou totalment destruït.

Fins l’any 1946 no s’iniciaren les obres de reconstrucció del temple, dirigides per l’arquitecte Manuel Puig Janer ( del que ens agradarà tenir dades de la data i lloc del seu naixement, i del seu traspàs ) a l'email coneixercatalunya"gmail.com .

El rector, Mn. Ramon Saborit, inaugurà l’altar major el mes d’abril de 1946. Prosseguiren les obres de restauració els Mns. Josep Esteve, Josep Burés, Joan Justes i el regent Mn. Josep M. Carulla Serra.

El gener de 1960 es reparà la fàbrica de l’església i l’enrajolat, pensem que per l'arquitecte Joan Bassegoda Nonell (Barcelona, 9 de febrer de 1930 - 30 de juliol de 2012), la campana i el rellotge es posaven en marxa el 25.6.1967, i la casa parroquial va ser beneïda el 7.3.1971 per l'arquebisbe de Barcelona Marcelo González Martín (Villanubla, Valladolid, 16 de gener de 1918 - Fuentes de Nava, Palència,25 d'agost de 2004).

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada