Copiava de la ‘Generalitat de Barcelona’ Montoliu, en la documentació antiga Monte Olivo (Segle XI), del llatí MONTE OLIVI ‘muntanya de l’olivera’; comarca de la Segarra, provincià de Lleida.
Ens aturàvem atonits el Tomàs Irigarat Lopez i l’Antonio Mora Vergés, davant la tina de pedra seca, que presideix una de les alçades d’aquesta ‘muntanya de l’olivera’.
La porta metàl•lica afegida recentment ha convertit aquest ‘monument de pedra’ , en una barraca de mals endreços.
Les havíem vist per les terres del Bages, i àdhuc del Moianès, però no esperàvem certament trobar-ne a la Segarra.
S’adverteix clarament l’escala al marge dret que servia per ‘descarregar’ el raïm damunt una graella de fusta o brescat, que s’encaixava en les darreres filades de cairons de rajola vidriada que estaven enretirades un 15 cm, i on es procedia a trepitjar-lo, i el vi queia dins la tina el raïm, que es buidava per la part inferior.
La fil•loxera és va endur les vinyes, sortosament però, ens va deixar aquesta mostra en pedra, de la tossuderia que ha fet gran aquesta nació !.
El primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), el segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ), i la ‘Democraciola’ dels PP & PSOE, s’esforçaven inútilment en intentar esborrar la ‘memòria històrica’ de Catalunya, pensaven – i pensen – que és una bona eina per esborrar la nostra identitat personal i col•lectiva.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixerxcatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada