dilluns, 11 de març del 2024

SANT JULIÀ DE BASTURS. ISONA I CONCA DELLA. EL PALLARS JUSSÀ

 

El Jordi Vilá Juncá  publica una esplèndida fotografia de l'església de Sant Julià de Basturs, terme adscrit avui al d'Isona i Conca Della, a la comarca del Pallars Jussà.

 


La primera notícia documental relacionada amb Basturs la trobem en un document de l'any 1055 en què Ramon V, comte de Pallars, ven a Arnau Mir de Tost el castell de Basturs.

 

Sabem que el monestir de Gerri tingué diverses propietats a la zona tal com es desprèn d'un document del 1104 en el qual l'abat Ponç cedeix una terra al lloc de Basturç a Miró de Basturs a canvi de la quarta part dels fruits i del delme. Aquestes terres devien correspondre a les confirmades com a possessió del monestir per la butlla del papa Alexandre III, de l'any 1164.


L'església com a tal figura a la dècima papal del 1280, dins el deganat de Tremp.

 

També fou visitada pels delegats de l'arquebisbe de Tarragona en el seu recorregut per les esglésies parroquials de l'ardiaconat de Tremp l'any 1314.

 

Vers l'any 1526 n'era rector Maties Canals.

 

La visita pastoral portada a terme el 1758 confirma que l'església es trobava en bon estat.


S'ha mantingut el culte fins a l'actualitat, en dependència de l'església Santa Maria d'Isona, o l'Assumpció.

 

Patrimoni Gencat ens diu: "Església d'una nau i absis semicircular, més l'afegit d'una capella al mur sud. Absis amb finestra. A ponent, portal format per un arc de mig punt amb dovelles que formen una arquivolta (pintat blau cel). Damunt hi ha un ull de bou esqueixat. Campanar de cadireta de dos ulls de mig punt. Murs de carreus de pedra i coberta de llosa del país i teula àrab."

 

Al voltant de Sant Julià de Basturs, com era tradició, hi ha el fossar parroquial. Europa i el món recorden encara "els efluvios" que invocava Carles III, per dur a terme la primera gran maniobra d'especulació urbanística del REINO de ESPAÑA.  


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-julia-de-basturs-isona


Els fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana, recollien imatges del terme d’Isona i Conca Della :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/isona%20i%20conca%20della


I curiosament, els fotògrafs del fons Estudi de la Masia Catalana no aportaven cap fotografia de Vacarisses, Viladecavalls, Olesa, Castellbell i el  Vilar ,… , hi ha dues opcions possibles:


A)           Que no passessin per aquestes poblacions

B)           Que en els dies foscos que seguien a la victòria  dels militars feixistes  encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC , la dictadura destruís els fons gràfics i/o fotogràfics relatius a aquestes poblacions

 

Avui 11.3.2024 quan  es commemoren els 20 de l’inici de les noticies FAKE per part dels mal dits Populars ,  no tinc cap dubte,  la opció B és la correcta:


https://ctxt.es/es/20240301/Politica/45820/victor-sampedro-voces-del-11M-mentira-jose-maria-aznar-victimas.htm


https://www.publico.es/politica/ignoraron-bush-aznar-blair-informes-oficiales-ausencia-armas-destruccion-masiva-irak.html


https://www.publico.es/politica/marcial-dorado-narcotraficante-amigo-feijoo.html

..

.....

Sou pregats de fer-nos arribar imatges i dades de masies  de de Vacarisses, Viladecavalls, Olesa, Castellbell i el  Vilar , a l’email castellardiari@gmail.com


Que  Sant Julià i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!


«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada