diumenge, 3 de març del 2024

IN MEMORIAM. EL GRAU DE LLAÉS. RIPOLL. EL RIPOLLÈS

 

 https://www.ripoll.cat/poum/CATALEG%20MASIES%202008%20(Aprovaci%C3%B3%20definitiva).pdf

El Catàleg dePatrimoni de Ripoll diu del mas el Grau de Llaés a la fitxa 154  ; el mas, en ruïnes, sembla constituït per dos volums a dos aiguavessos, dels quals encara es poden veure dues portes a la cort amb cairats per llinda i una tercera porta a la planta baixa emmarcada per grans carreus. Queden dretes unes escales de pedra que probablement conduïen a la porta principal del primer pis. Adossat al sud hi ha un edifici ple d´heures i bardisses com el mas, que tenia funcions de corral. I contigua al sud d´aquest trobem una cabanya de teulat a dues aigües, amb una important obertura a la planta rematada per un arc de pedra. Al sud veiem un gran roure, davant del mas, un gran tell,i , a ponent, molts cirerers.

https://www.youtube.com/watch?v=jJIMKdq7Jec

El JoaquimTorrent Sargatal en pública una fotografia datada a mitjans del segle XX


Quan al topònim  etimològicament Grau del llatí  GRADUS, -US 'pas; grao, esglaó', especialment en el sentit de 'camí que baixa en forma d'escala rocosa per un portell de cingles'

El franquisme feia una excel·lent tasca destructiva, quines conseqüències  bàsicament pel pas del temps i la mala política del 'laissez-faire, laissez-passer'  dels “ demòcrates successors de la dictadura , costaran molt de revertir.

https://www.vallgesbisaura.com/territori/cases-de-pages/cases-de-pages-graus/?fbclid=IwAR1dEbUN6oQS5qrDJrpOoH-QKFflEqPD7Ttdxt1MCjmZK6xFK--xupCYTpE

El Fons Estudi de la Masia Catalana,  a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, no podia, no ja concloure, sinó senzillament consolidar els fonaments de la seva ambiciosa proposta, i ens deixava una tasca MOLT incomplerta. 

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada