dilluns, 11 de març del 2024

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DELS ARCS. SANTA PAU. LA GARROTXA.

 

El Josep Salvany Blanch, visitava Olot i el seu rodal l’any 1920, i retratava “Vista lateral de l' absis de l'església de Santa Maria dels Arcs”  , al terme de Santa Pau. La  Garrotxa


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6279/rec/40




El bisbat de Girona no publicava els informes de les destrosses que patien els edificis religiosos com a conseqüència de l'alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  algunes, sinó totes les imatges que retratava el Josep Salvany Blanch, van desaparèixer, com la imatge de la Marededéu que hi havia a a façana.   

                                                                                   


                      

Santets a la sagristia de Santa Maria dels Arcs

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6419/rec/30

Altar major de l'església de Santa Maria dels Arcs

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6275/rec/2

Nova vista de l' altar major de l'església de Santa Maria dels Arcs

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6345/rec/17

Crist en majestat a l'església de Santa Maria dels Arcs

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6417/rec/8

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/10845

El santuari de la Mare de Déu dels Arcs es troba adossat a l'hostatgeria per a pelegrins bastida als segles XVII i XVIII i s'hi accedeix per una escalinata també d'època barroca.

Església restaurada en diverses ocasions, quedant desfigurada la línia inicial romànica.

 El temple és d'una nau, coberta amb volta de canó de perfil apuntat, amb tres arcs torals La capçalera, a llevant, és d'absis semicircular. Presenta un transsepte amb volta de canó acabat amb una absidiola semicircular a cada braç que no s'acusa a l'exterior.

Al mur de migjorn hi ha una finestra de factura romànica amb les dovelles esculpides i dues columnes amb capitells força deteriorats.

L'absis presenta a l'exterior una decoració formada per una motllura de cavet, un fris de dents de serra i les arcuacions de tipus llombard suportades per mènsules, algunes de les quals presenten motius ornamentals. Malauradament no es conserva la finestra romànica amb decoració que va ser arrencada després de l'any 1936.

 La portalada original va ser substituïda per l'actual d'estil barroc.

Al capdamunt s'alça el campanar d'espadanya de dos obertures desfigurat pel sobrealçament sofert per la nau que es perllonga també en l'absis.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2011/07/goigs-la-mare-de-deu-dels-arcs-de-santa.html

El Josep Salvany Blanch, duia a terme la seva activitat amb recursos propis, i és sens dubte el més prolífic dels fotògrafs anteriors a la dictadura franquista.

Que  la Marededéu i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada