dimarts, 26 de març del 2024

IN MEMORIAM. DE J. DOLCET, EL FOTOGRAF QUE INVISIBILITZAVA LA DICTADURA FRANQUISTA, I LA MASIA CAN BOU. EL PRAT DE LLOBREGAT QUE EL TEMOS S’ENDUGUÉ

 

El invisibilitzat per la dictadura franquista – J. DOLCET , retratava , Cavall arrossegant una arada i un home en un camp llaurat de Can Bou, al terme del Prat de Llobregat, a la comarca de l’Ebre jussà.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4338/rec/7

Per descomptat esperem rebre dades , nom, cognom matern, lloc i data de naixement i traspàs, peripecia vital,..., del J. DOLCET  a l’email casterllardiari@gmail.com


https://totbarcelona.blogspot.com/2023/10/la-masia-de-can-bou-y-sus-dos-relojes.html

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Costa evitar l’ús del llenguatge escatològic, quan constates una vegada i altra, les accions maldestres dels enemics de Catalunya, que se’n surten força bé en la seva tasca de dessolar la terra.  

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada