dimecres, 20 de març del 2024

IN MEMORIAM. REIAL CLUB DE REGATISTES. LA BARCELONA QUE LA DICTADURA FRANQUISTA ENSUSIALVA AMB L’ÀNIM DE DESSOLAR LA TERRA

 

El Josep Salvany Blanch, retratava l’any 1916, Vista del Reial Club de Regatistes


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/3742/rec/1196

La construcció es va encarregar el 1911 a l’arquitecte Eduard Ferrés  Puig (Vilasar de Mar, 1880-Barcelona, 1928) i la van batejar com el Palau dels Esports Marítims.

 El pressupost elevat de les obres va acabar amb un canvi de direcció que va passar a mans del modernista Enric Sagnier  Villavecchia, marqués de Sagnier (Barcelona, 21 de març de 1858-Barcelona 1 de setembre de 1931), que va dissenyar una seu de planta octogonal rematada amb una cúpula i un far.

El 1914 es va inaugurar l’edifici i ràpidament la nova seu va esdevenir un dels edificis més emblemàtics de la ciutat.

A l’interior del club hi havia grans salons, galeries per a les festes i reunions, una sala de juntes, una sala de billars, una biblioteca, un restaurant, un gimnàs i una terrassa que donava al mar.

Aquella seu va desaparèixer l’any  1957 per la remodelació del moll de Barcelona per ampliar l’Estació Marítima.  Era l’alcalde José María de Porcioles Colomer (Amer, Gerona; 15 de juliol de 1904-Vilasar de Dalt, Barcelona; 3 de setembre de 1993)

El Josep Salvany Blanch, feia un ampli recull d’imatges de la Barcelona anterior a1928.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/barcelona

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada