dijous, 21 de març del 2024

IN MEMORIAM. SANT NARCÍS DE LA PAÏSSA/PAHISSA. MONISTROL DE CALDERS

 

El fet de no trobar imatges de  Monistrol de Calders,   ens fa pensar que  ni el Josep Salvany Blanch, ni els fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana ,  passaven per, aquesta població , tot i que recollien imatges de Sant Llorenç Savall i de Calders, o, i aquesta és la opció més creïble, les fonts gràfiques si fotogràfiques relatives a Monistrol de Calders, foren destruïdes en el llarguíssim període de la dictadura feixista.  I no es aquesta una excepció dissortadament.

Colònies i Esplai de Castellar del Vallès, havien llogat la masia  de la Païssa / Pahisa , durant força anys.

La façana modernista és obra  del Josep Pla, conegut com "el Farràs”, autor també de la façana del Centre Parroguial de Monistrol de Calders.

https://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=7&pos=32

Havia tingut una anterior capella, romànica, que va passar a ser presó, avui estable.

La capella avui existent data del 1629, i era sota l'advocació de Sant Narcís.

Al 1936 fou profanada i sembla que no hi va haver interès  per a recuperar-la.


https://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=6

Si conserveu fotografies de l’època en que es feien a la Païssa/Pahissa  les Colònies de Castellar del Vallès, ens agradarà rebre-les al’email castellardiari@gmail.com per incorporar-les a aquesta publicació.https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/16782

https://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=0

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Que  Sant Narcís   i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada