dimarts, 12 de març del 2024

EL CASSÉS. PLA DE DALT. OLOT.

 

Un “misteriós” , LL. Pujolar, cedia al Fons estudi de la Masia Catalana ,                 Vista general del Casés, situat al pla de dalt d'Olot amb camps de conreu i pallers . Ens agradarà tenir noticia  a l’email castellardiari@gmail.com d’aquest LL. Pujolar, “invisibilitzat”  per la dictadura franquista .


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4991/rec/60

Patrimoni Gencat en diu ;  Casa de planta rectangular amb baixos, un pis i colomar. Coberta amb teulat a quatre aigües. Els baixos eren destinats a corts pel bestiar, no hi ha obertures, únicament petites espitlleres per a la renovació d'aire. La primera planta era destinada a habitatge. Pels costats de les façanes de nord i ponent s'afegiren dues galeries cobertes, amb grans arcades de mig punt, avui cegades. Damunt, de planta més reduïda però més enlairat, hi ha l'antic colomar, que en algun lloc tenia galeria coberta amb arcades de mig punt. Avui part de la casa està habitada però es troba en mal estat.

Bastida amb pedra volcànica i carreus de basalt en els angles de la casa.

Cedida a l'ajuntament d'Olot que la vol restaurat i condicionar-la com a despatxos per a diverses entitats olotines.

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2007/01/07/casses-tindra-residencia-24-places-49789984.html

https://www.entitatsgarrotxa.cat/2013/09/24/associacio-de-veins-pla-de-dalt-el-casses/

http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Festa-del-Barri-de-Pla-de-Dalt-El-Casses-Olot

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada