dilluns, 22 de juny del 2020

EL MAS DE L’ESCORPINA, TESTIMONI D’UN MÓN QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ. TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos retratava un pany de paret del Mas de l’Escorpina abandonat a la seva dissort com bona part del patrimoni immoble vinculat al món agrícola.


Val a dir que Tarragona excel·leix en aquesta faceta , malgrat constatar que la Catalunya ‘moderna’ té poc a veure, quasi res, si som sincers, amb la que desenvolupava un dret civil ‘diferenciat’ , que regulava un món bàsicament agrícola, en el que la masia era la ‘unitat de producció familiar indivisible’.

Està clar que a mesura que s’ampliava el ventall d’activitats econòmiques , s’anava reduint la importància d’aquestes ‘unitats de producció familiar indivisibles’, fins a esdevenir anacròniques de forma general a partir de la segona meitat del segle XX.

Altrament criteris com ‘ el comerç de proximitat’, ‘ la producció sostenible’ , i fins el concepte mateix de ‘ fer país’ – compra a casa, ven a casa i faràs casa – , topaven amb el sistema de producció capitalista, que té com a objectiu únic el benefici econòmic en el termini més curt possible.

Tothom té coll avall, de forma expressa o tàcita que el present que patim, ens l’hem guanyat ‘col·lectivament’ , oi?.

https://seu.tarragona.cat/documentPublic/download/4786


http://cosetano.blogspot.com/2014/04/mas-de-lescorpina-en-tarragona.html



Des de la Plaça de Boscos de Tarragona, cal seguir el carrer de l'Oreneta uns 300 metres i aleshores agafar el camí de servei del transvasament d'aigua que el travessa, cap a l'esquerra. El camí no és accessible en cotxe. Cal seguir-lo aproximadament uns 450 m i, al capdamunt d'una forta pujada, prendre un sender a mà dreta que porta al mas al cap d'uns 300 metres .

El conjunt és de maçoneria, arrebossat i amb el sostre de teula, ara derruït.

L’interior del mas està molt vandalitzat i només hi resten els murs principals de maçoneria i obra antiga, part de les bigues i força runa.

A la porta del cos principal, de pedra adovellada, hi ha inscrit l’any 1721, per tant dataria almenys del segle XVIII.

Edifici de dos cossos, El cos principal (A), amb planta baixa més dos pisos, té unes dimensions aproximades de 6 metres x 8 metres.

El segon cos (B), de 4 metres x 8 metres i una sola planta, possiblement es va fer servir com estable i cuina.

Tots dos amb teulada a un vessant.

A pocs metres hi ha un edifici de maçoneria (C) de 4 metres x 8 metres que devia servir com a magatzem.

També es poden veure dues cisternes exteriors i restes d’una petita barana.

Ara que ‘la nova normalitat’ us permet sortir de la vostra ‘regió sanitària’, poseu Tarragona, el Tarragonès, Catalunya a la vostra agenda,

Compadiu-vos dels que ens han AMAGAT - i ens AMAGUEN - les dades de les persones que han traspassat víctimes de la Covid. 19

Déu els passarà comptes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada