Ens portava fins a Sant Celoni al Joan Navazo Montero i a l’Antonio Mora Vergés, el fet d’haver de passar la ITV del vehicle desprès dels TRES llarguíssims mesos, d’arrest domiciliari a que ens havia sotmès el GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA.
Superat aquesta tràmit pujàvem fins al Santuari de la Mare de Déu del Puig de Bellver, del que ens diu Patrimoni Gencat ; edifici religiós, de planta quadrada i absis circular. Al costat de l'edifici hi ha una torre obelisc.
Advertia que possiblement per la solitud en que es troba, com per manca de cultura, de respecte i de devoció, l’edifici ha estat objecte de tota mena de pintades.
Dol constatar que també a Sant Celoni, hi ha una amplia representació de la tribu dels vàndals i dels brètols,
La volta de l'absis és plana i la de la nau nervada sobre mènsules. És moderna.
Té una portada d'arc de mig punt. Un pòrtic construït l'any 1964, format per cinc arcs de mig punt.
A l'interior, als costats de la nau, hi ha unes pintures modernes que representen Sant Celoni i Sant Armenter dins d'uns nínxols d'arc de mig punt. Hi ha un altar de pedra.
Fotografia del interior. Jordi Contijoch Boada
Patrimoni Gencat en diu ; molt abans del 1537 es venerava aquesta verge en una capella situada en la muntanyeta del Puig Penjadís o de Bellver, molt a prop de la vila.
Aquesta capella fou regentada pels frares caputxins des del 1582 fins el 1618, any en que es traslladaren a un nou monestir.
Durant el segle XIX amenaçava ruïna i el dia 25 de maig del 1929 es posà la primera pedra de la “restauració “ de l'ermita.
En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, fou profanada i destruïda.
Joan Bergós i Massó (Lleida, 1894 - Barcelona, 1974).
https://dhac.iec.cat/dhac_p.asp?id_personal=453
S’encarrega de la restauració, el pòrtic i l’obelisc de l’ermita de la Mare de Déu del Puig Sant Celoni, Barcelona, 1960-1964), en col·laboració amb l’arquitecte Eugeni Rosich Casany ( 1923 ? + Alella, 30.08.2013 )
https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/10/goigs-la-mare-de-deu-del-puig-de.html
Feta la visita, retornàvem al Vallès Occidental on ens esperava per dinar a la Fonda Rius de Sant Llorenç Savall, el Pere Albert Carreño.
A primera hora de la tarda, rebria una visita més a la casa del carrer del Calvari,15.
La crisis de la Covid.19 ha despertat l’interès per poblacions com Sant Llorenç Savall, situades en un entorn natural, a les envistes de Sant Llorenç del Munt i del Montcau, i regat per les aigües del riu Ripoll que neix en aquest terme.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada