divendres, 19 de juny del 2020

CASA FERRAN GUARDIOLA MARTÍNEZ. BARCELONA

Trobava una fotografia de la Casa Ferran Guardiola o Casa Xina, situada al carrer Muntaner cantonada Consell de Cent , datada l’any 1930 . AFB. Ritma


Joan Francesc Guardiola Martínez (Sueca,1895 - Alzira, 1962), va ser l’autor de la a Casa Ferran Guardiola, també anomenada casa Xinesa o casa Xina, a la cantonada Muntaner, 54 - Consell de Cent (1930), obra que barreja influència Sezession i diversos orientalismes insòlits.


https://www.arquitecturayempresa.es/noticia/arquitectura-deco-en-la-casa-judia-para-jose-salom


L'obra la va construir per al seu germà Fernando Guardiola Martínez.

La seua obra de postguerra remet a l'expressionisme racionalista d'Erich Mendelsohn(21 de març de 1887, Allenstein, Prússia Oriental - 15 de setembre de 1953, San Francisco, EUA)

https://web.archive.org/web/20160303192940/http://w1.bcn.cat/barcelonablog/insolit/rastres-de-les-modes-orientals-a-barcelona


La Casa Ferran Guardiola està ubicada a l'illa del districte de l'Eixample delimitada pels carrers Consell de Cent, Aribau, Diputació i Muntaner.

Disposa d'una única façana exterior afrontada al xamfrà dels carrers Consell de Cent i Muntaner, i una petita façana interior afrontada al pati de l'illa.

Es tracta d'un edifici entre mitgeres de planta poligonal, amb una estructura en alçat que consta de planta baixa, entresòl, principal, quatre plantes pis, àtic i sobreàtic, tot cobert per un terrat transitable. L'edifici comprèn dos finques indiferenciades en la façana, però amb accessos individuals que donen pas a dues zones de vestíbul i a dos celoberts en els quals s'hi localitzen les escales de veïns i els ascensors.

La façana, de gran monumentalitat, estructura les seves obertures en quinze eixos verticals de ritme regular, formant una composició axial a partir del punt central del xamfrà. Igualment està dividida en tres trams horitzontals.

El primer tram, amb parament de pedra, comprèn la planta baixa i l'entresòl. Les obertures estan emmarcades per monumentals columnes amb capitells inspirats en l'ordre jònic. Els portals principals, a la zona d'intersecció entre la zona de xamfrà i cadascú dels carrers on afronta l'edifici, són de doble alçat i coberts per un monumental arc inspirat en l'arquitectura oriental. La resta d'obertures corresponen a locals comercials.

El tram central està format per les quatre següents plantes, amb balcons correguts tancats per baranes de ferro a les tres primeres plantes i balcons individuals a l'última. En aquest tram i al superior, el parament està cobert amb estuc groguenc amb estilitzats esgrafiats geomètrics i vegetals de color vermell.

L'últim tram està marcat per la cornisa motllurada de coronament, que amaga l'àtic, enretirat de la línia de façana. L'eix de simetria de l'edifici, situat al centre del xamfrà, està remarcat per un conjunt vertical amb una amplada de tres obertures que trenca l'esquema descrit. Al tram central hi ha dos tribunes, on la superior sustenta per mitjà de dos columnes un balcó poligonal. En aquest eix l'àtic s'apunta a la façana, amb una voluminosa torre, on s'ubica el sobreàtic, rematada per dos monumentals pinacles.

Els dos portals d'accés permeten accedir als vestíbuls, amb la mateixa planta, cadascun decorat amb una tonalitat de color. Aquest donen accés als celoberts, també diferenciats en planta, on es troben al centre els antics ascensors i al fons les escales que permeten accedir a les diverses propietats horitzontals.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=41275

Des d’avui 19.06.2020 ja podeu circular per Catalunya, guardeu SEMPRE la distància de seguretat, i tingueu cura de la vostra salut, el sistema d’assistència bàsica a casa nostra està literalment desmantellat.

Compadiu-vos dels que ens han AMAGAT – i ens AMAGUEN – les dades de les persones que han traspassat víctimes de la Covid. 19

Déu els passarà comptes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada