El Raul Pastó Ceballos em feia arribar imatges de l’edifici que aixopluga l’escola al nucli d’Altet, al terme de Tàrrega, a la comarca de l’Urgell jussà.
Escoles antigues de l’Altet (Tàrrega)..., segons la veïna del costat.
https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0003118.xml
L’enciclopèdia ens diu d’Altet; Poble del municipi de Tàrrega (Urgell), situat a 356 m alt., al SW de la Figuerosa, entre el turó del castell d’Altet i el reguer que desguassa a l’anomenat pla de Tàrrega, vora la carretera d’aquesta ciutat a Ponts.
La forma concèntrica del nucli actual fa pensar en una disposició emmurallada, amb possibles portals al carrer de Baix i al del Centre, vers l’actual plaça de l’Església; un altre carrer antic és el del Forn.
A la segona meitat del segle XVIII s’obrí el carrer Major i es construí l’església parroquial de Sant Pere el 1792, com també moltes cases de prop seu.
Al segle XIX el poble cresqué considerablement i es construïren moltes de les cases perifèriques del carrer de Baix, del de la Font, del Raval de les Eres, del carrer de Dalt i del Roser.
Avui, els carrers de l’antic nucli mantenen el seu origen medieval i hi ha un parell de passos coberts.
Fins el 1936 es conservà davant la porta de l’església una creu de terme, les pedres de la qual es poden identificar avui entre les de la paret que separa el pla de l’Església de la plaça Major.
La festa major se celebra el primer cap de setmana de setembre.
L’església era ja documentada el 1099 en l’acta de consagració de l’església de Guissona.
Al segle XVII, la senyoria del lloc pertanyia als Erill, barons de l’Albi i de Cervià.
Fins el 1969 Altet va pertànyer a l’antic municipi de la Figuerosa.
L’Ajuntament de Tàrrega en diu a la seva web ;
https://www.tarrega.cat/pobles/altet
La població d'Altet experimentà un creixement demogràfic els segles XVIII i XIX, acompanyat d'una ampliació urbanística. El segle XVIII també es reformà l’antic castell i es construí el Carrer Major. Concretament, l'any 1772, es bastí l’església parroquial de Sant Pere. Durant el segle XIX, l’antic nucli medieval s’amplià cap als carrers de Baix, La Font, Raval de les Eres, Dalt i Roser. Dins el terme d’Altet es troben les restes medievals del castell de l’Ofegat. Abans, Altet es transformà a finals del segle XV en una baronia en comprar-lo la baronessa de Soldevila. L’any 1559, Elisabet de Soldevila, casada amb Onofre de Pons, van vendre el castell de l’Ofegat, el terme i tots el drets del poble al consell general de la vila de Tàrrega.
Havia demanat dades de l’autor de l’escola de la Figuerosa , i anaven passant els anys i la resposta NO arribava.
Ara que ‘la nova normalitat’ us permet sortir de la vostra ‘regió sanitària’, poseu Tàrrega, l’Urgell jussà, Lleida, Catalunya a la vostra agenda. No ho deixeu passar, sembla que tot plegat pot ser únicament un miratge que s’acabarà aviat.
Compadiu-vos dels que ens han AMAGAT - i ens AMAGUEN - les dades de les persones que han traspassat víctimes de la Covid. 19
Déu els passarà comptes.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada