diumenge, 8 de novembre del 2015

RECTORIA , ESCOLA I ESGLÉSIA DE SANT JOAN BAPTISTA. SANT JOAN DEL PAS. ULLDECONA. TARRAGONA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

M’aturava a retratar el conjunt que formen l’església i la rectoria d’aquest agregat d’Ulldecona; confirmava que l’escola pública s’havia aixoplugat en aquest edifici, que té avui un ús social.


De l’església ens diu patrimoni Gencat; construcció de planta rectangular, dividida en quatre trams, situant-se capelles entre els contraforts que, en l'últim tram, són el presbiteri i la sagristia. En el alçat, murs homogenis totalment llisos, amb una senzilla fornícula central en el mur frontal del presbiteri on s'encaixa la figura de Sant Joan Baptista. Coberta amb volta de creueria amb arcs de mig punt i creuer amb garlandes decoratives i separat del mur inferior per una imposta dentada sobre petits permòdols En mur sud de la façana hi ha una porta allindada de carreus de pedra i senzilla fornícula, buida i un ull de bou a sobre. En un lateral hi ha un campanar de secció quadrada.

Recordo haver llegit el calvari que patia el mestre d’aquest agregat, un cop les forces colpistes encapçalades pel general Franco assolien la victòria militar contra el govern LEGÍTIM de la II República, i es declarava dissolta – una vegada més – la Generalitat de Catalunya.

http://exteriors.gencat.cat/web/.content/Enllac/participacio/01_premi_participa_l_escola/01_premi_2009/categoria_a_2009.pdf

Florenci Vilalta Boncompte, mestre de Sant Joan del Pas, depurat pel franquisme


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada