divendres, 13 de novembre del 2015

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE LA COLÒNIA DE LA FARGA BEBIÉ. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

La Paquita Viñeta Ortigués, autora del llibre ‘ HISTÒRIA D’UNA COLÒNIA TÈXTIL, LA FARGA DE BEBIÉ’ em feia arribar fotografies de la Colònia de la Farga de Bebié :


Grup d'escolars del mestre Lluís Jové

L'escola de la Farga de Bebié sempre va gaudir de molts bons mestres i educadors, la constància i dedicació dels quals foren vitals per transmetre una bona ensenyança a molts escolars. la figura del mestre va ser molt representativa dins i fora de la colònia. Cal tenir en compte, a més, que la vida dels diferents mestres de La Farga va transcórrer quasi sempre dins la mateixa colònia i que van compartir les seves experiències amb els veïns del lloc, la qual cosa facilità, en certa manera, la tasca educadora. Tots ells, fidels protectors dels seus alumnes, van guanyar-se la simpatia i un merescut record que volem fer èxplicit a través d'aquestes ratlles.

El mestre Lluís Jové, en data 12 de maig de 1930, va comunicar a l'alcalde de les Llosses la relació del material que l'editorial El Magisterio Español havia enviat a l'escola.

El cens de les Lloses de l’any 1930 era de 1.486 persones, i la comunicació feta a l’alcalde, em fa pensar que en l’assistència d’alumnes que no tenien cap vinculació amb la colònia. A darreries de l’any 2014 consten 211 habitants per un terme de 114,0 km².


Formació escolar de nois del mestre Roqueta (2-2-1935)

---Des dels inicis d'aquesta colònia, el seu fundador, Edmundo Bebié Wild , ja va sol•licitar una dependència o habitació on ubicar l'escola. En els projectes d'edificació de l'any 1916, hi apareix l'espai que es destinaria a aquest efecte. L'escola es va situar a la primera planta dels pisos galeries ( antics ) i n'ocupava una habitació força gran. Els mestres de la colònia pertanyien, oficialment, a la Escuela Nacional de Niños de les Llosses ja que l'escola de la Farga de Bebié no estava declarada com a tal pel Departament d'Ensenyament.

Pensem que hi havia escoles a totes les parròquies de les Lloses , ens agradarà però, tenir-ne confirmació en el seu cas a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ens encanta que les entrades de Edificis Escolars anteriors a la dictadura franquista tinguin una gran acceptació, ens agradaria però, que es superes aquesta ‘admiració passiva’ i que des de cada poble, vila i ciutat de Catalunya, ens féssiu arribar imatges – actuals i/o d’arxiu – dels edificis escolars que existien abans de que els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enderroquessin el govern LEGÍTIM de la II República.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ),fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

La Paquita Viñeta Ortigués , publica una imatge : Plànol de la ubicació de l'edifici que va destruir la riuada del 17 d'octubre de 1940


Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Continuarem ,...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada