dimecres, 11 de novembre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT JOAN BAPTISTA. LES VENTALLES. ULLDECONA. EL MONTSIÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

El Joan Ferré Verge publica una fotografia de l’església de les Ventalles, al terme d’ Ulldecona, comarca del Montsià.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; edifici aïllat situat a l'extrem nord-oest del barri de les Ventalles, a uns 6 quilòmetres al nord d’ Ulldecona, fora ja del nucli de poblament. Planta rectangular amb tancament quadrat en el presbiteri. Interior de tres trams delimitats per arcs diafragma apuntats de dovelles regulars de pedra. En el primer tram es troba un cor de fusta i, com a únic element decoratiu, hi ha una pintura al fresc moderna de poca qualitat. Dues obertures petites deixen entrar la llum a l'interior: una sobre el cor, l'altre al presbiteri. A l'exterior destaca la porta de pedra on s'inscriu un arc de mig punt adovellat amb trencaaigües dentat i tres escuts també de pedra. A sobra de la dovella central es veu un estri no identificat en relleu i una representació zoomòrfica en el muntant sud. En el angle un campanar modern amb espadanya superior. Murs són de maçoneria i la façana està emblanquinada excepte els carreus dels angles i de la porta.


Es tracta d'un dels edificis religiosos més antics conservats de la comarca i el més notable entre totes les esglésies menors fetes per les Ordes del Temple i l'Hospital a les Terres de l'Ebre.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Pregunta; les Ventalles va tenir escola pública abans de la dictadura franquista, com als Valentins, Sant Joan del Pas, la Miliana i el Barri Castell?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada