dimarts, 11 de novembre del 2014

SANT SADURNI DE L’HEURA. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Costa retratar l'església parroquial de Sant Sadurní de l'Heura, de la que justament ens diu la descripció tècnica que és una construcció de grans dimensions, d'una nau amb capelles laterals de diferents alçades. Els murs lateral presenten contraforts i les capelles tenen coberta de teula a una vessant, mentre que la nau és coberta a dues vessants. A la façana principal, orientada a migdia, hi ha la portada, amb obertura d'arc rebaixat i pilastres a banda i banda amb motllures en relleu a la part superior, cobrades i coronades per semiesferes sobre pinacles. A la part superior d'aquest conjunt hi ha una fornícula d'arc de mig punt decorada amb relleus i, més amunt encara, una rosassa motllurada. La façana es corona amb cornisa mixtilínia. A la banda de ponent de la façana s'alça un campanar de base quadrada; un altre campanar, també de base quadrada, queda integrat al parament est de la nau; conserva restes d'espitlleres i dels arcs originals, actualment tapiats, ja que el arcs de mig punt que presenta i la coberta de pavelló són d'època posterior.
L'edifici actual és obra en la seva major part del segle XVIII – amb els diners d’america -, encara que miraculosament del període romànic es conserva l'antic campanar, anomenat "campanar vell", que ha estat objecte en diverses ocasions d'obres de remodelació. Les espitlleres conservades posen de manifest la seva utilització amb finalitat defensiva.


Els 1.273 habitants amb que es tancava l’any 2013 pel que fa al termes agrupats de Cruïlles, Monells, Sant Sadurní de l'Heura, i Santa Pel•laia, amb una superfície de 99,83 km², son força menys de la meitat dels que hi havia l’any 1.857

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.co

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada