dimecres, 5 de novembre del 2014

ESGLÉSIA DE SANT PERE DE FALGARS. VALL D’EN BAS, LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

El Ferran Planellasunye retratava l’església de Sant Pere de Falgars, a la Vall d’en Bas; la descripció tècnica ens diu que malgrat patir moltes transformacions conserva bàsicament l'estructura original: una sola nau, absis semicircular i campanar de torre. La part superior del temple sembla refeta. A la part baixa de l'absis es conserva la decoració de lesenes que es devia completar amb un fris d'arcuacions. La nau va ser ampliada amb capelles laterals i el campanar, que originalment estava separat de l'església, va quedar integrat. El campanar presenta finestres quadrades que no semblen originals i per sota d'aquestes hi ha un fris de quatre arcuacions llombardes. El parament està format per petits carreus allargassats, escairats senzillament en filades uniformes i irregulars travades amb morter. L'església està situada a l'altiplà del Cabrerès, sota el castell de Sant Miquel de Castelló.


Sant Pere apareix documentada com a parròquia als segles XI i XII, en la documentació del bisbat de Vic, al qual pertany.

Al segle XIII no hi ha notícies, al segle XIV però, el rei Pere III donà a Ramon d'Empúries tots els drets que li pertanyien del castell de Castelló d'en Bas i de la parròquia de "Sancti Petri de Falgars". A finals del segle XIV el castell de Bas i la parròquia de Sant Pere s'escripturen com a propietat del Marquès d'Aitona.

Aquest temple patí els efectes dels terratrèmols de 1428 , essent ampliat i modificat en èpoques posteriors, l’any 1536 es va renovar el presbiteri i es col•locà un retaule de Joan Ribó que posteriorment fou substituït per un altre del barroc que desaparegué en els dies foscos que seguien a la sedició els militars feixistes contra el govern de la II República Espanyola.

L’any 1583 es reformà la façana, segons consta al portal dovellat.

Una restauració posterior reportà unes pintures murals a l'absis, originals del vigatà Lluís costa.

Es va abandonar el culte regular l'any 1974.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada