divendres, 14 de novembre del 2014

LA CASA DELS INEXISTENTS COMTES D’AZARA A FALSET. EL PRIORAT. CATALUNYA

Retratava parcialment – la tècnica té encara limitacions - l'edifici que va ser construït al segle XVI damunt, probablement, d'una allotja àrab, i és exemple de l'existència d'una burgesia benestant en aquest període a Falset.
Posteriorment, al segle XIX un membre de la casa Azara va contraure matrimoni amb una falsetana i va adquirir la casa, que des de llavors es va conèixer amb el nom de casa dels comtes d'Azara [ comtat que no ha existit mai ].


Ens agradarà tenir noticia del nom i cognoms del Azara, i de la falsetana a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L'any 1964 es va instal•lar al primer pis el Museu Municipal. A l'actualitat és també la seu de l’ Institut d'Estudis Falsetans i del Consell Comarcal de Priorat.

La descripció ens diu que és un edifici de grans proporcions, de planta composta i que s'obre a tres carrers. És bastit de carreu o de maçoneria arrebossada i pintada. La part més interessant la constitueix la façana principal oberta al carrer de Dalt i constituïda per dos paraments en angle. Té planta baixa amb una gran porta adovellada i sengles portes laterals, dos finestres a l’entresol, dos balcons i una finestra al primer pis, amb guardapols a la part superior i baranes clarament posteriors. El nivell superior es va afegir més tard que fa la funció de golfes presenta tres finestres. Les façanes que donen als carrers dels Arcs i de Francesc Puig i Bes, arrebossades, presenten un bon nombre d'obertures simètricament distribuïdes, malgrat que, en conjunt, ofereixin un aspecte decrèpit. Interiorment presenta un pati interior de planta quadrada, cobert per una cúpula amb llanterna. Una escala de pedra amb regust renaixentista mena a la planta noble que disposa de tres balcons amb interessants baranes.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada