dilluns, 10 de novembre del 2014

SANT JOAN DE MOLLET. GIRONÈS. CATALUNYA

Tenia ocasió de parlar amb la Carme Feliu Ros, en ocasió de retratar l’església parroquial advocada a Sant Joan Baptista, de Sant Joan de Mollet a la comarca del Gironès.



La façana principal és feta amb pedra de riu i arrebossada. És molt senzilla, amb quatre pilastres, un entaulament i un frontó triangular, al rellotge de sol no se li van repintar les hores.


En una llosa de marbre de sobre la porta principal hi ha una inscripció que diu: la primera pedra fou col•locada el 11-10-1847, essent obrer Major Joan Masó. Es va acabar l'11-10-1866 amb el mateix obrer major. L'encarregat de l'obra fou Miquel Masó, germà de l'anterior. L'ecònom va ser el batxiller Salvador Viñas.

L'edifici fou bastit sobre les restes de l'antiga església. El lloc és conegut ja l'any 844 i sabem que la parròquia i bona part del municipi eren de la Mitra de Girona.

La descripció tècnica ens diu que és un edifici de planta rectangular amb una nau central més ampla i absis semicircular i dues naus laterals amb petites capelles adossades al mur perimetral. L'estructura interior de l'edifici remarca la forma de creu llatina, amb pilars de gran alçada que sostenen la coberta amb voltes de canó, decorades amb motius florals i geomètrics i una cúpula en el creuer. Les naus laterals estan cobertes amb voltes apuntades de quatre punts. Totes les columnes descansen sobre un basament cúbic i tenen el fust llis i el capitell dòric. Són revestides amb guix planxat al foc imitant el marbre. La unió entre la volta de canó i les columnes es realitza mitjançant una àmplia cornisa de remat que envolta el recinte.

A l'interior del Temple s'hi troba una antiga tomba a la qual es pot llegir "Sepultura de Antich Masó de Mollet i dels seus. Any 1584".

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada