diumenge, 20 d’abril del 2014

SANTA CECÍLIA DE LES SERRES. SANT MARTÍ DE LLÉMENA. . GIRONÈS. CATALUNYA

El Xavier Burcet Darde, sense pressa ni pausa, continua amb la seva tasca d’anar fent ‘visible’ el riquíssim patrimoni de les comarques de l’est de Catalunya.

Retratava en aquesta ocasió la que va ser església parroquial de Santa Cecilia de les Serres, construïda l’any 1774, aprofitant parcialment estructures de la construcció romànica, això és particularment visible a la part baixa de l´absis semicircular, on es conserven cinc filades de petits carreus d’un edifici del segle XI o principis del XII


La descripció ens diu ; edifici d'una nau capçada per un absis semicircular. La porta, oberta a la façana nord, està precedida per un porxo amb una gran arcada adovellada. El campanar és de torre de planta quadrada amb dues obertures d'arc de mig punt a cada cara i està construït sobre la façana de ponent.

Llegia – val a dir que amb sorpresa – a la Gran Enciclopèdia de ‘Barcelona’ – ‘a la part més meridional del terme hi ha el poble de les Serres aturonat a 311 m d'altitud, dominant ja la vall del Ter. L'església parroquial de Santa Cecília és esmentada ja el 1019; és un edifici romànic, amb l'absis sobrealçat i modificat al segle XVIII. Antigament és documentada com a Santa Cecília de Càrcer ( de Carcar, i de Carcere, 1362)’. El sentit de Càrcer, és un sinònim de ‘presó’ , que deriva etimològicament del llatí carcĕre, i que trobem en indrets tancats i/o estrets, com Vallcarca a la comarca del Garraf.

Apareix esmentada l’any 1019 i a l’any 1362.

A l’any 1395 tenia 10 focs, dels quals 7 eren de l’església.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada