dijous, 10 d’abril del 2014

SANT PRIVAT. VALL D’EN BAS. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

El Manel Panedas retratava un dels pobles del municipi de Vall d’en Bas, Sant Privat , situat a l’esquerra del Gurn, a l’inici del sector muntanyós.


El sector més antic i tradicional s’agrupa entorn de la plaça de l’església. Dessota un dels edificis a la banda de migdia respecte de l’església, té un pas porticat. La majoria d’edificis tenen balconades i ràfecs de fusta. De l’antic recinte emmurallat resta només un portal.

El lloc és documentat des del 904, any en què el rei carolingi Carles el Simple va cedir aquestes terres al seu vassall Teodosi, document en el qual Sant Privat és anomenat Vila Vella.

L’església de Sant Privat va ser cedida el 1017 per Bernat Tallaferro a la col•legiata de Besalú, aleshores del bisbat de Girona. A la fi del segle XII Pere de Cervera, fill del vescomte intrús de Bas, la va cedir al priorat de Puigpardines.

L’edifici que es conserva és una església de tres naus, del segle XVIII, que aprofita alguns elements de l’estructura romànica anterior, com el campanar restaurat el 1990

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada