dijous, 10 d’abril del 2014

CASA ANTONI ALCOVERRO DE GANDESA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

M’explica el Joan Serra Sáun, que segons antigues contalles, aquesta casa, fou un convent palau dels templers (Pàg 86 Història de Gandesa d’Antón Monner i Estopinyà ), també segons informacions de gent acreditada en coneixements antics de Gandesa, com; el Sr. Salvador Povill, Sra Pia Vidal de Garde, Sr. Joan M. Ferrer i Figueres, Sr. Trinitari Fornós, recollits al llibre de historiador Joaquim Vidal i Font, aquesta casa situada al davant de l’església arxiprestal, era un palau de grans dimensions (900 m2), sense tindre cap pretensió de monestir, disposant però , al mig d’un ampli claustre amb capitells i jardí interior que donava a les habitacions, d’altra banda, recordo vagament haver-ho sentit explicar en alguna ocasió a la meva família. Consta que va allotjar-s’hi per protocol, la família reial catalana de Jaume II el Just, amb la seva tercera esposa Maria de Xipre (va estar casat amb; Isabel de Castella, Blanca de Anjou, Maria de Xipre i Elisenda de Moncada tenint deu fills tots ells de la segona esposa). La renúncia a la corona del seu fill Jaume III, és diu que fou per desavinences amb el seu pare el rei, pel nou casament amb Maria de Xipre i optà per fer-se frare, de tal manera que va aconseguir ingressar al Monestir de Santes Creus, on era enterrada la seva mare Blanca de Anjou, a la que adorava.


Amb la desaparició dels templers i hospitalers, el palau-convent, passa a ser residència del castellà d’Amposta, i desprès d’un llarguíssim període sense cap referència, al segle XIX consta una rehabilitació per reparacions necessàries, tot seguit en pocs anys es produeixen les primeres desamortitzacions i adquireix la part principal de la casa l’advocat Sr. Joaquim Vidal Bellido casat amb Teresa Soler Montagut descendent de la línea dels “Ceré” de nissaga cavalleresca. Aquest matrimoni reuniren un patrimoni prou important com per merèixer una consideració de casa benestant. El seu fill Miquel Vidal Soler, es va casar amb la futura Baronessa de Purroi Maria Lluïsa d’Ara i Zamora, que mancada de recursos, va aconseguir que els Vidal compressin el Palau del mateix carrer de Miravet actualment conegut com Casa el Baró.

La mort enverinat de Miquel Vidal Soler (suposadament per la pròpia baronessa), i les successives guerres carlistes que afectaren plenament a Gandesa, la casa pairal dels Vidal és adquirida per l’Antoni Alcoverro, que la reedificarà sense que tinguem constància del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte

Tenim coneixement que s’està treballant en el Pla Director de Rehabilitació Integral del Centre Històric de Gandesa.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada