divendres, 4 d’abril del 2014

ERMITA DE NOSTRA SENYORA DE LES NEUS, ARA DE LA MAREDEDÉU DE MONTSERRAT DE VILALBA DELS ARCS. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

Llegia que l’advocació primera d’aquesta ermita fou la de Nostra Senyora de les Neus, propietat de la Casa Coll, que es coneix avui com de la Verge de Montserrat per haver acollit fins el seu trasllat a l’abadia montserratina, els cossos dels soldats del ‘Terç de Requetés de Nostra Senyora de Montserrat, morts a la Batalla de I’Ebre’, fent costat a les forces feixistes que s’havien alçat contra el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA.

http://www.raco.cat/index.php/ButlletiCETA/article/viewFile/216694/295271


Respecte de l’ermita la breu descripció ens diu ; Edifici de petites dimensions, situat al calvari, prop del cementiri. Té planta rectangular i és fet de maçoneria amb carreus als angles i obertures. La porta d'accés d'arc de mig punt, que arrenca d'impostes, és adovellada. Té l'arc i els brancals motllurats. Damunt la porta hi ha una inscripció que diu " LO QUE DEVEIS COENPAR CORAÇONES TIERNOS ES A CHRISTO SUPREMO JUEZ". Més amunt hi ha un òcul. Corona el conjunt un campanar d'espadanya.

José María de Urquinaona y Bidot (Cadis, 4 de setembre de 1813 – Barcelona, 31 de març de 1883), Bisbe de Barcelona, va aconseguir amb habilitat la proclamació per part del papa Lleó XIII del patronatge de la Mare de Déu de Montserrat sobre Catalunya, malgrat les reticències vaticanes a l'entorn de reconeixements de singularitats nacionals.

Cal però mantenir aquesta advocació , dissortadament lligada a fets bèl•lics, a Vilalba dels Arcs?.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada