dilluns, 7 d’abril del 2014

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE TAÜLL. VALL DE BOÍ. LA RIBAGORÇA SOBIRANA

L’Elena Lara Lopez retratava l’església de Santa Maria de Taüll, romànica de planta basilical, consagrada l'11 de desembre de 1123, pel bisbe Ramon Guillem de Roda d'Isàvena (Durban, Gers, França, 1067 - Osca, 1126).

Molt reformada a l'època barroca, és un edifici de tres naus, separades per columnes cilíndriques, i tres absis semicirculars. La torre del campanar, de quatre pisos amb finestres geminades sota arcuacions, es dreça sobre la nau de l'epístola. Els murs exteriors són totalment llisos, excepte els dels absis, que presenten arcuacions i lesenes sota un fris de dents de serra.


Al segle XVIII, Santa Maria fou molt reformada. Les naus laterals es convertiren en capelles, la nau es cobrí amb volta de canó i en el transsepte s'aixecà una cúpula amb cimbori.

L'absidiola del costat de l'epístola fou reemplaçada per una sagristia. Totes aquestes modificacions foren suprimides en una restauració recent que li ha tornat l'aspecte del segle XII, amb la restitució de la coberta amb encavallades de fusta.

La decoració pictòrica que ornava els murs de l'església es conserva des del 1922 al Museu d'Art de Catalunya. Destaquen les pintures de l'absis major, que representen l'epifania, amb la Mare de Déu i l'Infant entronitzats dins una mandorla. Obra d'un segon mestre són les pintures que cobrien el mur meridional i el de ponent, on destaca l'escena del judici final. Durant l'última restauració aparegueren nous fragments de pintures murals.

L’any 1996 es realitzaren obres de rehabilitació de l'entorn de l'església.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com d’aquest romànic ‘Patrimoni de la Humanitat’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada