diumenge, 20 d’abril del 2014

EL CASTELL-HOTEL DE SANTA FE DEL MONTSENY, I/O DEL COMTE DE LA VALL DE CANET. FOGARS DE MONTCLÚS. VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY.

Retratava al Josep Olivé Escarré, davant del Castell-Hotel de Santa Fe – tancat encara al mes d’abril - ; fou erigit entre els anys 1912 i 1914 per encàrrec de Ramon de Montaner i Vila, Comte de la Vall de Canet ( Canet , 1828 + Barcelona, 16 de juny de 1921), a l'arquitecte Pere Domènech i Pou.

Us deixo un enllaç al treball magnífic del historiador Carles Sàiz Xiquès :

file:///C:/Windows/system32/config/systemprofile/Downloads/208495-287785-1-PB.pdf


Montaner va endegar la construcció d'una carretera per accedir amb automòbil a Santa Fe, alhora, com que no arribava l'electricitat, va decidir construir un embassament per fer-ne; iniciativa que va ser el punt de partida de la societat Eléctrica Montseny SA; es va construir una petita presa, l'Estanyol, que poc temps després va resultar insuficient i l'any 1920 es van iniciar les obres de construcció de l'embassament de Santa Fe, que van finalitzar l'any 1935

L’any 1914 va instal•lar una gran serradora a la zona de la Font de Passavets per explotar la fusta, ja que al començament de la I Guerra Mundial havia comportat al país força restriccions de paper per a la indústria editorial , i l’hàbil i experimentat editor no volia que la Montaner i Simon quedés paralitzada.

També es va fer pujar la línia telefònica; tot plegat va produir una transformació – mínima - del paisatge , i màxima però, en les formes tradicionals de vida de la vall de Santa Fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada