diumenge, 9 de desembre del 2012

LA CONFIANÇA DE L’ARBOÇ

Quan visitàvem l’Arboç, em cridava l’atenció l’edifici del número 31 del carrer Major, ‘Pastisseria la Confiança’, de planta rectangular, amb la façana principal, la més petita, al carrer Major. És una façana clàssica, de tres plantes, amb dues obertures a cadascuna i un coronament espectacular, molt treballat, amb esgrafiats i pedra esculpida amb fulles, flors i una garlanda.


Trobava deliciosa la descripció que reprodueixo ; sembla una bombonera rosa i gris, amb la seva decoració delicada i barroca, femenina i afrancesada de flors i fulles.

El balcó principal és corregut amb la barana de ferro ondulada, com les dels balcons individuals del pis superior. El parament general és l'estucat rosa pàl•lid tret de les motllures grises del sòcol, a joc amb la decoració en pedra de les llindes de les obertures. La fusteria exterior de la botiga així com la decoració interior conserven l'aire original de l'època modernista.

No sempre ha estat tot de ‘color de rosa’, en aquest carrer, com recorda la placa en memòria de mossèn Rafael Ribot Vilarrubias, assassinat en els dies tràgics del genocidi contra Catalunya 1936-1939.

Sou pregats de fer-nos saber el mestre d’obres i/o arquitecte que va fer la reforma a l'email coneixercatalunya@gmail.com


A les terres del Vallès jussà – ara dissortadament en boca de tots per la ‘presumpta corrupció ‘ de l’Alcalde de Sabadell, hi havia una dita curiosa que s’aplicava quan algú et demanava un favor, i deixava anar un "tingues confiança" com a garantia : "la confiança era al carrer de la Rosa, però la van tancar". Va ser fundat el 1840 i va estar en actiu fins l'any 1957.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada