Sobta l’extrema desolació d’aquest indret situat en un lloc estratègic, prop del riu, i amb excel•lents comunicacions. M’expliquen que l'any 1962 va tancar portes la fàbrica, en acollir-se al pla de reestructuració de la indústria tèxtil; van ser acomiadats els últims 65 treballadors, homes i dones; d’aleshores ençà, el barri s'anà esllanguint fins arribar a l’actual situació de desertització humana.
Sense esmentar cap document, ni data concreta, es parla d’una primera capella – possiblemebt privada del proper mas Bertran, dels que hi ha constància de la seva noblesa des d’ almenys el segle XVIII.
Josep de Bertran i Dalmau, va ser el promotor del projecte de la nova església , construïda a l'últim terç del segle XIX, responent a les necessitats de la població assentada recentment arrel de la fàbrica tèxtil que s'hi havia construït. El temple va ser decorat amb pintures neoromàniques de LLUCIÀ COSTA I BOSCH (Vic, 1883 - Falgars, 1942).
L'església va reemplaçar a la parroquial de Sant Jaume d'Olzinelles, en plena decadència. És per aquest motiu que va obtenir el títol de parroquial.
El va succeir el seu fill, Joaquim de Bertran i Calderó, distingit advocat i polític de la Lliga Regionalista, casat amb Roser Torrens i Burés, de Manresa (filla de la Buresa).
De la descripció tècnica llegim ; Edifici religiós de planta rectangular i nau única. L'orientació de dit edifici es fa en sentit Est- Oest, però de forma invertida, mantenint l'entrada principal a Orient i l'absis a ponent. Arquitectònicament fou aixecada d'un sol bloc, utilitzant pedra tallada en carreus de diferents mides, disposats d'una forma força regular i units amb ciment pòrtland. La planta de l'església és rectangular, formada per una sola nau que es cobreix amb una teulada a dos vessants. L'absis, semicircular, sobresurt a ponent de l'edifici, essent de menor alçada i coberta inclinada, sense cap obertura exterior.
Des de que el nucli del Pont de Cabrianes es va abandonar (1960-1970), l'església no té culte continuat. Des de l'any 1974 depèn de l'església parroquial de Sant Fruitós de Bages.
L'església només s'obre el dia de Sant Jaume (25 de juliol) en que es fa una missa i una reunió de la gent que havia viscut a l'antiga colònia.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada