Escriure DE CATALUNYA, i fer-ho EN LLENGUA CATALANA, és, era, i serà sempre, una ‘activitat de risc extrem’, no únicament – que també – per l’acció de l’espanyolisme radical; tenim de fa temps ‘l’enemic a casa’, per un costat els que honestament NO TENEN un sentiment de pertinença a Catalunya, per l’altre els que han fet d’això el seus ‘modus vivendi’, i la costum – pèssima - d’organitzar-se/nos en ‘capelletes’ excloents, no és dissortadament el problema menor, malgrat haver-lo esmentat en darrer terme.
Havia recollir una bonica llegenda sobre Sant Martí, que es desenvolupa en l’espai en el que el castell de Maldà, i l’ermita de Sant Roc i Sant Sebastià, mantenen un constant diàleg visual, que patentitza la naturalesa miserable dels que han permès la vergonyosa ruïna d’ambdós monuments.
En aturàvem per retratar l’ermita d'època barroca, que es troba actualment en un estat d'absolut abandonament.
La primitiva esglesiola de Sant Roc fou construïda, atenen l’expressa voluntat manifestada per Montserrat Blanch [ no trobem més dades ]en el seu testament de data 1.607
L’any 1691 es du a terme una modificació de la capella, hi apareix l’advocació de Sant Sebastià, que s’afegirà a la de Sant Roc.
Les grans reformes vingueren propiciades per la família Torrent el 1734, quan el rector Roc Torrent inicià una reconstrucció total, que finalitzarà l'any 1737, amb la casa de l'ermità construïda al costat.
L’any 1788 l'església només tenia un altar i l'arquebisbe de Tarragona la va fer tancar.
El 1795 Anton Torrent i Torrent la va fer restaurar, l’ermita era el panteó familiar dels Torrent, però un cop el llinatge desaparegué la decadència fou exponencial.
En els dies foscos del genocidi contra Catalunya l’any 1936, mal dita 'guerra civil espanyola' , pels que escriuen la història ‘Wertadera’ , l’acabaren de malmetre.
L’edifici, fruit de successives intervencions i reformes, tenia planta basilical, de nau única, amb un petit transsepte; la coberta era de cúpula lleugerament el•líptica al creuer i coberta de volta de canó amb arcs torals peraltats per reforç estructural. Davant l'església hi ha un atri porticat lleugerament descentrat on antigament hi havia situat el cor. Tota l'església és envoltada per un ràfec. Com a elements decoratius, entre les ruïnes trobem pilastres i cornises que decoraven els murs i mostres de policromia.
L’any 1972 el feixisme – ofegat econòmicament per la mala administració, i la corrupció consubstancial al Régimen – concentrava els municipis de Sant Martí de Maldà i Rocafort de Vallbona, i agregats del Vilet i Llorenç de Rocafort.
Les dades del cens – que us serviran per entendre – com era possible aixecar i mantenir l’ermita de Sant Roc i Sant Sebastià, inclouen tots els nuclis de població.
1717 380 habitants
1787 1.330 “
1857 2.238 “
1970 1.053 “
2011 683 “
Les dades actuals, expliquen – però no justifiquen – l’abandó en que es troba el Patrimoni Històric.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada