divendres, 21 de desembre del 2012

LA CASA INNOMINADA DEL CARRER MAJOR DE L’ARBOÇ

Conscient de la lleugeresa – frivolitat quasi – amb que s’han documentat els edificis que tenen valor patrimonial a l’Arboç, estava valorant la possibilitat de deixar la tasca, de retratar-los, i en la mesura – minsa- en que sigui possible, donar-los a conèixer ‘urbi et orbe’. Sempre acaba pesant la lògica, perquè justament l’oblit, la desídia i àdhuc la destrucció física, és el que voldrien alguns, oi ?.


Retratava doncs l’edifici de quatre plantes construït l’any 1898, de número 27 del carrer Major, al davant quasi de l’antic Ajuntament.

A la planta baixa destaca una portalada de mig punt rematada, en la clau, per un relleu d’un rostre femení, i flanquejada per pilastres jòniques estriades. La planta noble i el segon pis estan definides per una tribuna sostinguda per sis mènsules, on podem llegir la data 1898. La tribuna és feta de pedra, amb pilastres quadrangulars en els extrems i dos columnes jòniques en el mig, que es reprodueixen també en els pisos superiors. Es remata amb un fris i una cornisa que sobresurt. La tercera planta es troba lleugerament endarrerida respecte a la tribuna, i la façana mostra un finestral estructurat de la mateixa manera: pilars quadrangulars als extrems i columnes jòniques al mig que sostenen un arquitrau decorat amb motius florals, sobre el que es disposa un fris rematat per mènsules que donen pas a la cornisa. Per sobre de la cornisa una barana de pedra delimita el terrat.

Res del promotor, tampoc del mestre d’obres i/o arquitecte, sou pregats d’ajudar-nos en aquesta tasca de recuperar la memòria històrica a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada