dilluns, 10 de desembre del 2012

LA CASA GUITART DE CERVELLÓ

M’aturava davant del número 81 del carrer Major; és un gran casal residencial situat a la part més cèntrica del poble. Té la planta rectangular, amb planta baixa, dos pisos i golfes, amb dos cossos més baixos als costats. La façana es distribueix en tres eixos verticals i tres d'horitzontals: hi ha tres obertures allandades a cada pis i un òcul a nivell de les golfes. Totes les obertures estan emmarcades per una motllura. La façana està coronada per una cornisa curvilínia.

M’enviaven dades des del Grup de Recerca de Cervelló :

Josep Ferret era el propietari d'aquesta casa, que havia estat un hostal.

El 1843 Can Guitart era l'únic forn de vidre català a Cervelló, conegut pel nom de Forn de l'Hostal.

El 24 de maig de 1862 la propietat passa a mans de Climent Guitart i González.


El gran casal dels Guitart va ser projectat i construït l'any 1864 per l'arquitecte Josep Oriol Mestres i Esplugas, (Barcelona, 21 de novembre de 1815 - 7 de juliol de 1895) autor juntament amb Miquel Garriga i Roca (Alella, 1804 - Barcelona 1888) del Liceu i altres edificis notables de Barcelona, i pare del dibuixant i literat Apel•les Mestres.

Els Mestres tenien vincles familiars amb els Guitart (de Cervelló però d'origen al segle XVII de Terrassa) ja que al segle XVIII hi va haver un matrimoni entre les dues famílies, per això el propietari Climent Guitart (que també va ser batlle de Cervelló) va encarregar la casa al seu parent de Barcelona.

En els anys 1918 i 1929 s’hi van dur a terme reformes a les seves façanes, que fan confondre l'any de la seva construcció, ja que a les façanes principal i lateral hi ha esgrafiats els anys de les reformes. No hi ha constància de l’arquitecte i/o mestre d’obres que les duia a terme.

La façana principal es de clara inspiració barroca en malgrat aixecar-se en el moment més àlgid del modernisme; a la part baixa però, la gran entrada encara manté l'estil neoclàssic des de la seva construcció, així com les baranes de ferro.


M’explicaven que hi ha una postal d'abans de la reforma, on es veu l'estil clàssic del seu origen. M’agradaria poder afegir-la, sou pregats d’enviar-nos-la a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La família Bonastre, originària del Penedès, enllaçà amb la nissaga de Can Guitart Vell a principis del segle XX pel matrimoni de Joan Bonastre amb Gertrudis Guitard

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada