L’Enric Sànchez-Cid, ens envia de la seva visita a Peratallada ( el topònim del tot descriptiu ‘pedra tallada’, no precisa de més explicació ) , un dibuix a ploma del l’antic Castell, les estructures essencials del qual es van desenvolupar entre els segles XI-XIV, encara que posteriorment, al llarg del temps, s’hi han dut a terme moltes i grans modificacions, principalment durant els segles XV i XVIII. Els seus actuals propietaris, els comtes de Torroella de Montgrí, a partir del 1965 han endegat un procés de restauració.
També com sempre un esquema que us ha de permetre arribar fins aquest privilegiat indret.
I, extret del llibre El Baix Empordà, fantasia i realitat d'Artur Calsina i Majó, Josep Alabau i Coloma, Jordi Bassa i Esteve, Anna Brunet i Escribà, Marissa Marcó i Castelló. Editat pel Consell Comarcal del Baix Empordà. El relat titulat :
UN CASAMENT BEN SONAT
A mitjans del segle XIII, a Peratallada hi hagué un casament realment sonat. Es casaren Guilleuma, pubilla de Peratallada, amb Gilabert, hereu de la baronia de Cruïlles. Els Cruïlles i els Peratallada eren en aquella època les dues famílies més riques i poderoses de l’ Empordà Jussà ( en aquella època la llengua del Principat era el català, i no la transcripció de la llengua castellana, com succeirà a partir del genocidi de 1714 ) .Ambdós famílies enllaçades a partir d’ara per aquest matrimoni , seran en el futur una de les més importants del Principat.
A Peratallada s’ha aplegat avui la flor i nata de la noblesa del Principat; és que aquest matí s’han casat a la capella del castell l’hereva del casal dels Peratallada amb l’hereu de la baronia de Cruïlles. Malgrat que aquest casament és fruit d’un pacte entre les dues famílies amb la finalitat d’unir llurs patrimonis, la Guilleuma i en Gilabert estan enamorats i se senten molt feliços. Tots dos són molt joves i tenen tota la vida per endavant.
A trenc d’alba, el nuvi, muntat en un airós cavall que lluïa sella de gran festa, ha sortit del castell de Cruïlles cap a Peratallada acompanyat dels seus familiars, patges i homes d’honor i seguit per un gran comboi de carruatges guarnits amb domassos i flors.
Durant el trajecte, la gent dels pobles i masies s’han arrenglerat pel camí per veure la comitiva i aplaudir i desitjar felicitat al nuvi.
Una vegada arribats a Peratallada, el nuvi i els més principals han entrat a l’església del castell. Poc després, precedida per tots els seus convidats i entre salmòdies i cants, ho ha fet la núvia, vestida de blanc.
Ha oficiat el Bisbe de Girona acompanyat pels abats de Cruïlles, Sant Feliu i Fontclara, uns quants canonges de la Seu i una munió de capellans i monjos de la comarca.
En llocs destacats de la capella de Santa Maria del castell de Peratallada s’han assegut els pares dels nuvis i també els comtes d’Empúries i Besalú, els vescomtes de Girona i Peralada, els senyors de Foixà, Verges, Pals, Begur…
La cerimònia ha estat molt llarga, però ara ja ha finit. En aquests moments, en Gilabert i la Guilleuma es dirigeixen sota una pluja de pètals de rosa cap a la sala d’armes en la qual, assegut al tron, rebran els honors i felicitacions de tots els assistents a l’acte. Seguidament pujaran a la torre d’homenatge per fer-se visibles a la gran gentada que ha vingut a la festa i per rebre el seu vassallatge.
El dinar es farà al pati del castell, que ha estat acuradament engalanat. L’han preparat els cuiners de les dues cases ajudats per una munió de criats i servents.
Ja fa dies que els ballesters abateren un gran nombre de perdius, tórtores, llebres i conills, i ahir els criats sacrificaren un munt de pollastres, capons, oques, xais i els dos vedells més grossos que hi havia a les terres del senyor de Peratallada. Molta d’aquesta carn ha estat cuita a la brasa o a l’ast i adobada amb espècies i herbes aromàtiques. Però també han preparat altres suculents plats com oca amb peres, perdius a la col, capons farcits…
Tot serà molt ben presentat i abundós. Per poder-ho assaborir millor no hi faltaran els més acreditats vins que es cullen a l’Empordà i el pa més blanc que mai s’ha vist i, per arrodonir l’àpat, se servirà per postres melmelades, confitures, coques de mel i mató, arrop i tota classe de fruita del temps.
Animaran la festa trobadors vinguts de Provença que cantaran gestes passades i prediran dies de glòria i felicitat al nou patrimoni. També hi haurà bufons que, amb tota classe de jocs i acudits, faran les delícies de petits i grans.
La xerinola durarà uns quants dies i el seu record, a l’Empordà, perdurarà molts anys.
Gilabert i Guilleuma visqueren al castell-palau de Peratallada i tingueren onze fills.
Amb ells s’iniciaren diversos llinatges nobles que estengueren el nom dels Cruïlles fins i tot per València, Xàtiva i Sicília.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada