dilluns, 23 de maig del 2022

PUIGCERCÓS. TREMP. EL PALLARS JUSSÀ.

Llegia que el poble de  Puigcercós actual, està situat a  422 metres d'altitud sobre el nivell del mar, i  que es va construir a partir de l'any 1863, quan una primera esllavissada va posar en perill l'antic poble, situat dalt d'un turó a uns 700 metres a l'oest.




Fotografia cedida per Miquel Bailac


Una segona esllavissada molt més gran, el 13 de gener de 1881, va fer caure muntanya avall la major part del poble vell que ja estava deshabitat del tot.


Actualment es poden veure les restes de l'església parroquial romànica de Sant Martí de Puigcercós damunt d'un esvoranc d'uns 50 metres d'alçada i 200 de longitud que continua actiu, i es va menjant a poc a poc les darreres edificacions que hi queden.


Aquests fets van commoure fortament l'opinió pública de l'època, i els habitants de Puigcercós reberen ajudes de diversos llocs, des del govern del moment fins al fruit de recaptes públics, per exemple, Barcelona, contribuiria  de manera important a la construcció del nou poble.




Fotografia cedida per Miquel Bailac


El 1892 ja hi havia fetes 36 cases noves, i el bisbe d'Urgell, Salvador Casañas i Pagès (Barcelona, 5 de setembre de 1834  27 d'octubre de 1908) hi contribuí amb l'erecció de la nova església de Sant Martí


Ens agradarà rebre imatges de l’edifici que aixoplugava l’escola pública  a l’email castellardiari@gmail.com

Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 

A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada