dimecres, 11 de maig del 2022

COLL DE NARGÓ A VISTA D’OCELL. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” – ENS TEMEM QUE PELS SEGLES DELS SEGLES – DELS PIRINEUS.

 

El Jordi Vila Juncá, publica una fotografia a vista rasant d’ocell de Coll de Nargó, dit senzillament Nargó per la gent de la contrada, situat a 573 metres  d’altitud, sobre una petita elevació a la dreta del Segre i als seus vessants.




 Les cases són de pedra, de dos o tres pisos generalment, amb aiguavessos de teula àrab.


La part més antiga, sobre el rocam, era vila closa i les cases feien muralla; en resten les rebranques i l’arrencament de l’arc d’un dels portals que tancaven el vilar.


En un lloc més baix, vora la ribera, hi ha l’església parroquial de Sant Climent, d’una àmplia nau amb capelles entre els contraforts laterals. El campanar, de torre, és adossat, i a la façana, sota un ull de bou rodó, hi ha el portal, datat el 1771. L’antiga església parroquial de Sant Climent de Coll de Nargó, romànica, és situada al començament de la carretera d’Isona, i envoltada pel clos del cementiri.


L’església, que fou estudiada i restaurada per Josep Puig i Cadafalch, el 1946 fou declarada monument nacional. D’una sola nau, coberta amb volta de canó, l’absis és ornamentat exteriorment amb bandes i arcuacions. L’església és adossada a una torre campanar preromànica, de planta rectangular i forma atalussada. S’hi accedeix des de l’interior del temple per un portal de ferradura; al darrer pis del cos piramidal hi ha, a cada cara, finestrals de ferradura que semblen més aviat portals elevats. Caldria esbrinar si tots quatre són d’origen o bé si algun fou obert en la restauració de la torre; fruit d’aquesta és el darrer pis, amb finestres triforades sota arcuacions. L’església té adossada a migdia la planta d’una estreta nau acabada a llevant en semicercle; només se’n conserven les primeres filades. Més curta que la nau romànica, és possible que hagués pertangut a una església un xic anterior.

http://www.guimera.info/wordpress/coneixer/sant-climent-de-coll-de-nargo-l%E2%80%99urgell-sobira/


No gaire lluny del poble hi ha la capella romànica de Sant Jaume, vora la masia de les Cases. D’una nau, l’absis és esberlat i la porta és a migdia.

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1700/1781_SJaumeMasCases/SJaumeMasCases.htm

 

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0618201.xml


A la capella del Roser hi ha instal·lat el Museu dels Raiers.

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/01/la-capella-que-havia-donat-aixopluc-la.html?m=0


També l’església de l’arcàngel Sant Miquel, a les masies de de Coll de Nargó, sufragània de la parroquial de Sant Climent de Coll de Nargó

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/03/esglesia-de-les-masies-de-nargo.html


Cada estiu, habitualment el tercer diumenge d’agost, l’Asociació de Raiers de la Ribera del Segre organitza la baixada de rais entre els Clops de Fígols i el Pont d’Espia.


Pel que fa a les festes el 12 d’octubre hom celebra la fira del Rovelló i el dimarts de Carnaval es fa un dinar popular a la plaça.


La festa major és per Sant Jaume, el 25 de juliol.


Confiem que la Generalitat de “  Barcelona  deixi de mirar-se el mèlic, i posi fil a l’agulla pel que fa al desplegament territorial de Catalunya, el cognom del President però,  ajuda poc a generar confiança.

 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/12/esglesia-de-sant-joan-de-montanissell.html

 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/11/capella-de-la-rectoria-i-possiblement.html

 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/01/esglesia-parroquial-de-gavarra-advocada.html

 

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/06/turisme-rural-valldarques-coll-de-nargo.html

 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/03/esglesia-de-les-masies-de-nargo.html

 

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2021/04/sant-roma-de-la-vall-dels-arquers-coll.html


 El Jordi Vila Juncá és un sherpa molt qualificat d’aquestes comarques pirinenques.


Quan al topònim;




https://oncat.iec.cat/llista_termes.asp?limit=1&terme=Coll+de+Narg%F3&button=Cercar


Continuem esperant a l’email castellardiari@gmail.com la col·laboració dels lectors per completar la relació dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de l’Urgell sobirà.


Les “dictadures”, les “ dictablandes”, i totes les formes de govern en les que la corrupció endèmica i sistèmica “ se sent “ còmoda”, tenen com a tret comú, el fet que els importa un rave,  l’educació, la salut,  i els drets bàsics de les persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada