dilluns, 16 de maig del 2022

IN MEMORIAM. CASTELLNOU DE BASSELLA. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS “ LA DESTIJADA”.

 

El Toni Selva  , publica una Postal del  poble de Castellnou de Bassella, editada pel Museu Boncompte, de Ponts, de visita, per cert, molt recomanable.




L’Enciclopèdia en diu ; antic poble del municipi de Bassella (Alt Urgell), des del 1999 submergit sota les aigües del pantà de Rialb


Pocs anys abans, la població, que el 1996 era de 44 persones, havia desallotjat el poble. Hom traslladà també el dolmen dit del Perotillo, i les restes de la necròpoli medieval exhumades el 1999.


 El nucli era situat a l’esquerra del Segre, a la part extrema d’un meandre, enfront de la Clua d’Aguilar.


De la seva església parroquial (Sant Simeó)  en depenien les de Bassella, Guardiola i Mirambell.


Al segle  XIX formà un municipi amb Aguilar de Bassella i la Clua d’Aguilar.


Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 

A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada