dilluns, 11 de gener del 2021

LA CAPELLA QUE HAVIA DONAT AIXOPLUC A LA MAREDEDEÚ DEL ROSER, ACULL ARA EL MUSEU DELS RAIERS DE COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ

 

El Jordi Vila Juncá exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atès la situació de “ presó comarcal “ en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, el aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.


M’enviava fotografies de la capella advocada a la Mare de Déu del Roser, a Coll de Nargó, a la comarca de l’Urgell sobirà.




L’havia fotografiat . A.Moras l’any 1986

 



Hem demanat a Patrimoni Gencat , i a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) ,al Bisbat d’Urgell,..,  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.


Patrimoni Gencat en fa un comentari telegràfic ; actualment només conserva la façana, recentment restaurada feta de pedres grosses i sense fer filades.

       

 


Jordi Contijoch Boada. Vista interior des del cor de l'església.

 

La capella, acull ara el  MUSEU DELS RAIERS DE COLL DE NARGÓ


A Catalunya els dos nuclis més importants de raiers van situar-se al Pont de Claverol (Pallars Jussà) a la conca del Noguera Pallaresa, i a Coll de Nargó, a la conca del riu Segre.


Coll de Nargó és un poble de l’Alt Urgell, ubicat a l’entorn d’un turó a la vora del riu Segre, a pocs quilòmetres al sud de la Seu d’Urgell.

 

Des de fa segles, bona part de la gent del poble estava especialitzada en el transport de la fusta a través del riu. Eren els raiers, que van desenvolupar la seva activitat fins al primer terç del segle XX, quan la construcció dels embassaments i l’expansió del transport per carretera, van fer impracticable i innecessària la seva activitat.

 

Aquesta especialització de la gent de Coll de Nargó en el transport fluvial de la fusta va comportar que l’any 1998 s’hi ubiqués el Museu dels Raiers. El museu es va muntar a l’antiga capella de la Mare de Déu del Roser, que era la seva patrona.





Que la Marededéu del Roser, malgrat haver estat desnonada de la seva capella de Coll de Nargó, intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada