dimecres, 27 de gener del 2021

IN MEMORIAN DE CAN BUCS I EL SEU ORATORI. SANT MARTÍ. SANTA PAU. LA GARROTXA. GIRONA

 

L’Olga Sacrest i Roca retratava l’1985, Can Bucs, a la Vall de Sant Martí, al terme de Santa Pau, a la comarca de la Garrotxa.




Patrimoni Gencat en deia aleshores, Gran casal de planta rectangular, amb alguns afegits, i teulat a dues aigües amb els vessants vers les façanes principals. Va ser bastit amb pedra volcànica i carreus ben escairats en els angles i obertures.

 

Disposa de planta baixa i dos pisos. Té annexes nombrosos corrals i algunes pallisses davant l'era, feta de cairons vermells de 15 x 15 cm. Una de les pallisses, enrunada, conserva en una biga de fusta la data 1761.

 

Llindes

 

- Porta de les corts: "ALEX BUCHMEAEHEC / SATINEMACRUSCATILLA"

 

- Porta principal: dibuix d'una creu

 

- Finestra: triangle amb una flor a dins coronat per una creu.


 No  trobava l’advocació de l’Oratori, la demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa deCatalunya ( Arxiu Gavín) , permeteu l’expressió “ clama al cel” aquest mal costum d’obviar aquesta dada de l’advocació, tinc clar que és un efecte més, un altre, de la inèrcia perniciosa que la dictadura franquista inoculava al cos social.




Patrimoni Gencat ens descriu l’Oratori  con una petita sala de planta rectangular d'uns dos metres d'amplada per tres de llargada. La llinda de la porta conserva la data de 1804. El seu estat actual és llastimós. Conserva pintures murals d'inspiració clàssica. Quatre columnes emmarquen la fornícula central i dos medallons laterals, un d'ells representa a Sant Pere, amb les claus a la mà i el gall damunt l'arbre. L'altre representa una Santa. Damunt hi ha un petit entaulament que deixa pas a la representació de Sant Miquel amb el diable, les balances i l'espasa, acompanyat per dos petits angelots, un portant un martell i l'altre unes tenalles. Damunt hi ha dos àngels més amb els símbols de la passió a les mans: la llança i l'esponja amb vinagre. Està cobert per voltes d'aresta i la part superior té un balconet de fusta per tal d'accedir a l'oratori des del pis superior.


No la trobava al Catàleg de masies de Santa Pau:

http://www.ddgi.cat/municipis/SantaPau/masiescasesrurals/031_PEUCatMasiesCasesRurals_2afase_Volum%20V%20(Sacot%20i%20Habitatges)%20-%20Febrer%202017_001.pdf


Tampoc a l'Estudi de la Masia Catalana:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/santa%20pau/page/3


NO en trobava fotos actuals.


Em temo el pitjor. 


1 comentari:

  1. Bon dia Antonio,
    T'he enviat un correu electrònic referent a Mas Bucs per explicar-te algunes coses sobre ell, però em diu que la bústia està plena. Pots posar-te en contacte amb mi en el següent correu electrònic i t'explico, no tot està perdut! :-) masbucdesantapau@gmail.com

    ResponElimina