dissabte, 2 de gener del 2021

CAPELLA DE L’APÒSTOL SANT BARTOMEU.QUE HAVIA ESTAT CAPELLA PRIVADA DE LA CASA MOLINES. SANT JULIÀ DE LÒIRA. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá és, sense cap mena de dubte, un sherpa de les comarques pirinenques,  exerceix ,  sense tenir-ne consciencia cabal fins a dades recents,  de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó comarcal “ en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.

 

 

En aquesta ocasió  retratava la capella advocada a Sant Bartomeu ,a  la Parròquia de Sant Julià de  Lòria, de la que no en tenen dades els que confegien  la Llista d'esglésies catòliques d'Andorra, que fa funcions del inexistent Catàleg de Patrimoni d’aquest peculiar Principat.

 



Llegia  que antigament era una capella privada de la Casa Molines, que durant segles ha estat una de les cases pairals de major riquesa i prestigi de la parròquia.





Explicàvem de les esglésies “ trentines”, posteriors al Concili que posava els fonaments de la multinacional catòlica, que sacrificaven la forma –  acostumen a ser edificis  que s’identifiquen com a religiosos pel campanar – i que s’aixecaven, alhora  que per fomentar la religiositat, com un element que portava implícit el prestigi social,  que seria  substituït  durant el segle XX per les piscines.




Al seu interior destaca el retaule que presideix l’altar, que data del segle XVI i que és un dels pocs retaules d’estil renaixentista que hi ha a Andorra; al nínxol central del retaule hi ha la imatge de Sant Bartomeu.


 


També és interessant el seu baldaquí, únic al Principat, que consisteix en una pintura sobre fusta suspesa sobre l’altar i que representa la glorificació de Jesús; presenta elements gòtics i d’altres de més recents, que permeten datar-lo el segle XV. A principis del segle XX es va eliminar la porxada de la capella. Aquesta va ser restaurada l’any 1985 segons velles fotografies d’època.


https://lacocota.wordpress.com/2011/09/26/el-retaule-i-el-baldaqui-de-sant-bartomeu-sant-julia-de-loria-protagonistes-de-les-jornades-de-patrimoni/


La Rosa Maria i el Miquel Pujol l’havien visitat l’any 2014, i ens expliquen la seva impressió :

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2014/02/sant-bartomeu-sant-julia-de-loria.htm


L’advocació de Sant Bartomeu és molt encertada, l’apòstol va patir  el martiri per escorxament per la seva l'activitat proselitista.  El traspàs de  Maria Dolors Maestre i Pal (1929-2010) sembla que tindrà en l’àmbit exclusivament patrimonial un efecte similar.

https://www.ara.ad/cultura/Casa-Molines-generacions-secret-obscur_0_1651035035.html

https://www.altaveu.com/reportatges/el-marmessorat-de-lherencia-de-casa-molines-porta-cua_8749_102.html



Que l’Apòstol Sant Bartomeu,  intercedeixi  davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.

Ah!, ens agradarà que es valori també, incloure com enllaç aquesta publicació a la  incomplerta “Llista d'esglésies catòliques d'Andorra”, i per descomptat esperonem al govern D’Andorra a confegir un  veritable catàleg de patrimoni històric.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada