dissabte, 2 de gener del 2021

CAPELLA DE NOSTRA SENYORA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ DE LA CASA ROSSELL. ORDINO. ANDORRA

En l’àmbit de la cultura les noves tecnologies  han facilitat el que podem qualificar “ pietosament “  com una baixada de nivell,  alhora,  la laïcitat contemplada com un “estat ideal”  ha comportat de facto l’oblit , quan no el rebuig de la cultura religiosa.


Ho podeu constatar en aquest enllaç en el que no es fa esment de l’advocació de la Capella:


https://www.ordino.ad/turisme/que-visitar/esglesies


Sortosament però, trobava altres fonts, també  publiques , on alhora que s’esmenta explícitament l’advocació apareixen imatges del interior:


https://museus.ad/ca/itineraris/casa-rossell#


El Jordi Vila Juncá exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó comarcal “ en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.


En aquesta ocasió  retratava la capella advocada a Nostra Senyora de la Immaculada Concepció, de la casa Rossell d’Ordino , de la que llegia;  l’any 1779, el bisbe d’Urgell, Joaquín Santiyán i Valdivieso (Arce, Piélagos, Cantàbria, 13 de gener de 1733 — Tarragona, 5 de juliol de 1783) va donar permís per construir el temple i el 1780 es va consagrar l’edifici pel bisbe d’Urgell, Juan de García i Montenegro (Lugo, 1716 — la Seu d'Urgell, 1783) .




https://museus.ad/ca/itineraris/casa-rossell#


El nomenament de Bisbes anticatalans perdurarà fins ben entrar el segle XIX,  el primer serà Simó Rojas de Guardiola i Hortoneda (l'Aleixar, Baix Camp, 6 de juny 1773 - la Seu d'Urgell, 26 d'agost 1851), abat de Montserrat (1814-17) i Bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra (1827-1857).


La capella, de petites dimensions, està dedicada a Nostra Senyora de la Immaculada Concepció, i a l’interior hi trobem una imatge, una de les peces artístiques més destacades del barroc andorrà, realitzada per un artista anònim cap a mitjans de segle XVIII.





Jacint Verdaguer i Santaló (Folgueroles, 17 de maig de 1845 – Vallvidrera, 10 de juny de 1902) va oficiar missa  en aquesta  capella , l'agost de l'any 1883, durant una estada a Andorra en què es va allotjar a la casa.


L’edifici ha patit moltes modificacions des que es va aixecar. Es tracta d’un edifici d’una sola nau, de planta rectangular i orientada al nord-est, amb una petita sagristia adossada a l’oest. A més disposa d’un cor, probablement l’original, des del qual se surt a un passatge que comunica la casa principal amb la capella sense necessitat de trepitjar el carrer.

 

Finalment, posteriorment a l’any 1890, es va construir un campanar de paret per a la capella de Casa Rossell.

 

L’última modificació va ser el canvi del soler (sòl) de fusta de la nau original pel de formigó que hi ha actualment.


https://www.andorradifusio.ad/programes/documentals/premis-pirene-pgm-04/premis-pirene-pgm-04-02102018


La mort sense descendència  dels darrers hereus de la Casa Rossell va  fer que passes  a ser patrimoni del Govern d'Andorra a principis dels anys 90.


El 2003 es va incloure a l'inventari de béns d'interès cultural

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada