dimecres, 27 de gener del 2021

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE LA PARRÒQUIA D’HORTÓ. RIBERA D’URGELLET. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA " IN PECTORE" DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


M’enviava fotografies de l’edifici que havia aixoplugat l’Escola de La Parròquia d'Hortó, i  em precisa,   arreglada ara,  i com a local social i d'esbarjo.






Les dades demogràfiques de Ribera d’Urgellet ens diuen que l’any 1900 tenia     1.635 veïns, i que el sostre demogràfic s’havia assolit al cens de 1857 amb 2591 ànimes. L’any 2020 es tancava amb 923 habitants.




La comarca de l’Urgell sobirà en el període  que  va 1900 fins a l’actualitat ha mantingut la població, l’explicació la trobem en l’efecte crida exercit per la Seu d’Urgell que tenia 3520 veïns l’any 1900 un 18,45%  del 19083 habitants de la comarca , i tancava l’any 2020 amb 12.206 habitants, un 60,35% del 20.224 en que es tancava l’exercici 2020. Madrid, ja fa uns dies, declarava 20416 víctimes de la Covid.19, algunes persones mes que TOTS els habitants de l’Urgell sobirà,    El llegat del ministre Salvador Illa i Roca (La Roca del Vallès5 de maig de 1966) és veritablement excecional. 


Ens agradaria saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com  més dades d’aquest edifici, quan es va fer, qui en va ser l’autor ,..., i fins quan va exercir la seva funció docent.


Ah!, i també, també, voldríem rebre imatges i dades dels edificis escolars de la resta dels nuclis de Ribera d’Urgellet, i de la comarca de l’Urgell sobirà. L’educació a Catalunya ha estat des de mòlt antic un valor essencial.


Un dels efectes – el més evident – de la concentració de municipis NO ÉS L’ESTALVI ECONÒMIC de fet bona part dels batlles i regidors exerceixen les seves funcions sense cap contraprestació econòmica, o  en el millor dels casos amb una de simbòlica. L’efecte que buscava aquella norma, era l’eliminació de la “petita història”, com a pas previ a la dissolució de la llengua i la cultura catalana.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de l’Apòstol Sant  Andreu,  titular de  l’església parroquial de la Parròquia d’HOrtó – ho poso aixi perquè sinó em renyarà la  Montse Ramon Solanelles - davant la Altíssim  ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada