dissabte, 16 de gener del 2021

CAPELLA DEL SANT NOM DE JESÚS. OLIANA. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.


M’enviava fotografies de la capella del Sant Nom de Jesús d’Oliana, de la que Patrimoni Gencat en dóna una minsa informació; edifici religiós de petites dimensions de planta quasi quadrada, coberta a doble vessant. 





Està fet amb carreus regulars ben escairats. Destaca la porta adovellada amb arcs motllurats. A sobre de l'entrada hi ha un petit nínxol buit, en forma de petxina, i al damunt un escut amb la data de 1596 gravada als costats.




L’havia retratat A. Moras, l’any 1983


Hem demanat a Patrimoni Gencat ,  a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell,..,   i per descomptat fem extensiva la petició d’informació URBI ET ORBE, dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.


Per més anys que passin, no puc entendre com tenim tanta informació de persones, homes i dones, quin únic mèrit és fomentar l’odi, reclamar l’exclusió de les minories,..., i és tant i tant difícil poder atorgar el merescut reconeixement a persones que com  A.Moras, han deixat un important  llegat cultural,  que no sap apreciar l’actual societat, curulla alhora de bens materials, i col·lectius marginats.  


La capella del Sant Nom de Jesús, té quasi el mateix aspecte que tenia fa quasi 40 anys, les advocacions  pietoses de la religió catòlica, han estat substituïdes per les derivades de les “males”  pràctiques polítiques i/o socials, l’especulació, la corrupció, la repressió, l’excussió, ..  




Que el bon Jesús,  intercedeix davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada