diumenge, 3 de gener del 2021

ESGLÉSIA DE L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. LA SEU D’URGELL. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA.

 

El Jordi Vila Juncá,  sherpa emèrit,   desenvolupa de forma voluntària la tasca de “notari gràfic”, facebook en diu “narrador visual del patrimoni històric que el temps i la incúria , va fent desaparèixer a les terres de l’Urgell sobirà i comarques confrontades, en aquesta ocasió però,  publicava una fotografía de l’església  advocada a l’Arcàngel Sant Miquel, situada a la Plaça dels Oms, a la Seu d’Urgell.




Patrimoni Gencat no li dedica gaire espai;  Església romànica llombarda del segle XI (1035) adossada al claustre de la Catedral de la Seu d'Urgell. La capella té planat de creu llatina: una nau amb transsepte, capçat per tres absis semicirculars essent major el central, ornamentat amb lesenes i arquets cecs, pics de l'estil llombard. És la construcció més antiga del conjunt i la única resta de la catedral del segle XI. Antigament dedicada a Sant Pere.


La Maria Lluïsa Ramos i Martínez, a l’entrada de l’Enciclopèdia Catalana en dóna més i millor informació :


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0636201.xml


 A la Paremiologia catalana comparada digital, trobava, “La Seu és la ciutat de les cinc efes: fam, fum, fred, fàstic i fanatisme”, la meva impressió – només sóc un escriba – i em sotmeto en tot al criteri dels que coneixen la ciutat,  és que avui, la frase no li  fa justícia.




Que l’Arcàngel Sant Miquel “ Princep dels Esperits Celestials” , intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada