divendres, 8 de gener del 2021

CAPELLA DE SANT SEBASTIÀ I SANT ROC. JORBA. L’ANOIA

L’Assumpta Figueras Viñas publicava una fotografia de la façana de  la capella advocada a Sant Sebastià i Sant Roc,   a la Plaça de la Font,  a Jorba , a la comarca de l’Anoia, situada al peu mateix de la carretera N-II, antic Camí Ral de Barcelona a Lleida.




L’havíem retratat fa quasi 10 anys la capella, i   em sobtava llegir ; actualment és utilitzada com a magatzem de peces i material per a un futur museu.





Llegia que havia exercit  de capella del cementiri parroquial, quan estava  situat a l’actual plaça de la Font.  Imaginem que en aquell període l’advocació NO devia ser Sant Sebastià, ho demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)


És un edifici del segle XVII, amb campanar d'espadanya i portal amb una gran llinda recta.


 Està fet amb pedra irregular i morter.


Al seu costat hi ha la rectoria, amb la qual s'hi integra.


Va ser restaurada l’any 1959.


Al seu interior s'hi conserven diversos elements trobats al municipi, com un capitell i un sarcòfag i una pica procedents del castell.


Originalment estava dedicada a Sant Sebastià, el fet  però, que una epidèmia de pesta, l'any 1776, s'acabés el dia de Sant Roc va fer que els feligresos la dediquessin també a aquest sant.  trobo l’explicació un xic “llegendària “ , ambdós sants, potser fins i tot més Sant Roc que Sant Sebastià, han estat invocats tradicionalment contra la pesta.


Potser  a la societat moderna, víctima  de la Covid.19 – una pesta “ moderna” -  li caldria renovar la devoció a aquests sants, oi?.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada