dilluns, 2 de març del 2015

ESCOLA SANT MARTÍ. ARENYS DE MUNT. EL MARESME

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i alguns son hores ara, només un trist record. No és sortosament el cas d’aquest edifici – que m’atreveixo a qualificar de ‘majestuós ‘ - amb forma rectangular amb un cos central sortint per les dues bandes. L'entrada principal ha estat variada: era on desembocaven les rampes d'accés suprimides recentment. Consta d'un semi-soterrani, una planta baixa, un primer pis, i un pati cobert adosat. Al llarg de les façanes hi ha finestres rectangulars disposades simètricament. A l'alçada de la planta baixa i el primer pis, enmig, hi ha una cornisa que sobresurt en una façana. L'acabament és un petit ràfec de totxo vist amb ceràmica de color verd que trenca la monotonia del blanc de les parets. Actualment hi ha unes aules afegides a la part posterior de l'edifici , que han malmès l’ unitat del conjunt


L'any 1931 l’Enric Catà i Catà (Sant Feliu de Llobregat, 1878 - Barcelona, 1937), presentava la memòria del grup escolar, no va ser però, fins el setembre del 1933 que començaren les obres i foren acabades l'any 1937.

L’Enric Catà i Catà era catedràtic de resistència; havia col•laborat en la construcció del Palau Nacional de Montjuïc, a Barcelona projectà també nombrosos edificis.

Aquest arquitecte passava llargues temporades a Arenys de Munt, a Can Pau Bernardó.

Treballava per l'Ajuntament d'aquest poble, i hi ha vàries obres d'ell, la més important la construcció d'aquestes escoles.

Pel Gener de l'any 1937 moria al front de guerra.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada