divendres, 6 de març del 2015

EL POLLANCRE DE LA TORRE DE LES AIGÜES. PALOU. GRANOLLERS. VALLÈS ORIENTAL.

Quan retratava el pollancre de la Torre de les Aigües, dins al terme de Palou, annexat l’any 1928 ‘ manu militari’ al de Granollers, desconeixia que formava part del Pla especial de protecció i gestió del patrimoni natural
http://www.granollers.cat/medi-ambient/patrimoni-natural-ebim
EBIM 46: Pollancre de la Torre de les Aigües




Llegia que s’associen al Populus alba aplicacions màgiques: L'àlber blanc (Eadha pels druides) corresponia a la lletra E a l'alfabet druídic Ogham i era molt apreciada. Creien que els dos colors de les seves fulles eren símbol de la dualitat de l'ésser humà, de la vida i la mort, del dia i la nit, del bo i el dolent. Les gemmes i fulles de l'àlber es portaven a sobre per atraure els diners.

Una llegenda diu que Hèrcules després de la victòria sobre el ca Cèrber, es va coronar una corona feta de fulles d'aquest arbre. La part de les fulles enganxades al cap eren del color clar, mentre que la part de fora era la fosca, pels focs dels inferns. Per aquest motiu és pel qual també va rebre el nom de Àlber d'Hèrcules. Els sacerdots d'aquest déu portaven la corona de pollancre.

Oracle celta. Entre els pobles celtes era molt valorat per les seves virtuts medicinals. I a més, s'ha d'afegir que el fet que sigui un arbre molt relacionat amb el vent (les fulles tenen llargs pecíols i tremolen quan bufa, sembla que "parlen") va fer que fos considerat com un missatger dels déus i utilitzada d'oracle per a predir el futur.

De vegades també és associat als viatges astrals.

Ens agradarà saber l’origen i/o la causa de la terrible lesió que pateix aquest Pollancre de la Torre de les Aigües, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada