dilluns, 18 de desembre del 2023

SANTA MARGARIDA DE VILELLA. NAVÈS. EL SOLSONÈS

 

La Josefina Casadesús Bascompte, publica fotografies de la masia de Vilella i de la seva capella advocada a Santa Margarida, al terme de Navès a la comarca del Solsonès.



https://tribunaberguedana.blogspot.com/2012/06/santa-margarida-de-vilella-naves.html

https://ca.wikipedia.org/wiki/Vilella_(Nav%C3%A8s)

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-margarida-de-la-vilella-naves

L’enciclopèdia en diu de Santa Margarida de Vilella, capella de la qual no coneixem cap notícia històrica que en faci esment directe, té una nau de planta rectangular coberta amb volta, d’encofrat i argamassa, lleugerament apuntada, i és capçada a llevant per un absis semicircular cobert amb el mateix tipus de volta. Aquesta s’obre a la nau mitjançant un arc preabsidal en degradació. Ambdós són lleugerament apuntats i excèntrics, i tenen el vèrtex inclinat vers migjorn. L’arc preabsidal i la seva degradació són esbiaixats. El bastiment de l’arc preabsidal de la banda de migjorn és alineat amb el de la degradació de la banda de tramuntana.

La nau, enguixada, té restes de pintura d’època posterior.

La part visible de l’interior, mostra un parament de pedres treballades a cops de maceta que no segueixen filada a la nau i el mateix tipus de parament amb intent de filada a l’absis. A l’exterior també és de pedres simplement escairades a cops de maceta, que segueixen filades uniformes.

La porta, d’arc de mig punt amb dovelles petites, és a migjorn. Els muntants són esbiaixats, i tanquen més a la part inferior. En aquest mateix mur, vers l’absis, hi ha una finestra ovoide, treballada a la part central d’un bloc monolític.

Al centre de l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada i arc de mig punt treballat a la cara inferior d’un paral·lelepípede, amb un muntant monolític en posició vertical i un altre format per tres blocs del parament. La part inferior dels muntants i l’ampit són d’una sola peça.

Al frontis s’obre una finestreta cruciforme que a l’interior és rectangular. Damunt seu s’alça una espadanya amb un ull d’arc de mig punt.

La coberta actual, de teula, és a dos vessants a la nau i cònica a l’absis, on encara conserva part de la coberta de lloses.

Pel seu aparell podem situar aquest edifici dins les construccions del segle XI, tot i que el perfil de les voltes i els arcs, indiquen una datació més avançada, potser dins el segle XII, però seguint la tecnologia constructiva del segle anterior.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3126

De la casa patrimoni Gencat en diu;  masia d'estructura clàssica de tres crugies, organitzada en planta baixa i dos pisos. La coberta és a dues aigües amb teula àrab. Les obertures son allindades, de perfil rectangular. També hi ha algunes construccions annexes, cossos la majoria d'un sol pis coberts a una vessant. L'aparell és molt irregular, de pedra unit amb morter. L'edifici està voltat pel bosc.


No confondre amb la masia de Les Planes i las seva capella advocada a Santa Magdalena.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/17420

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/04/santa-magdalena-de-les-planes-naves.html

Quan al topònim Navès:  https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=28361

   Que Santa Margarida   i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada