dissabte, 16 de desembre del 2023

ERMITA DE SANT MARTÍ DE FONTELLES. CARDONA. EL BAGES

 

L’enciclopèdia ens diu de Sant Martí de Fontelles (Cardona);  Situada dins l’antic terme del castell de Cardona. No degué passar de capella rural. L’església apareix citada el 1291 com a Sant Martí de Fontanyles, encara que l’actual edifici no respon a una edificació del segle XIII.

https://camalic.cat/?page_id=2134

D’aquesta ermita hi ha referències documentades de l’any 1514. Tal i com ens indica la data que hi ha sobre la porta va ser reparada l’any 1910.

En els dies foscos que seguien a l’alçament els militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,   els quadres dels sants que hi havia dins l’ermita van ser amagats en una balma propera coneguda com la balma de les Guineus, on – segon s’explica -  uns incontrolats els van trobar i els van cremar.

Fins fa poc  era utilitzada com a cobert i paller,   la porta era sempre  estava oberta. Darrerament s’ha arranjat i se li ha fet una porta nova.


Conserva l’altar i uns dibuixos a la paret, darrera l’altar.

 Que Sant Marti de Tours   i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada