dissabte, 16 de desembre del 2023

ESGLÉSIA DE LA SANTÍSSIMA TRINITAT AL CEMENTIRI DE CARDONA. EL BAGES

 

L’Enciclopèdia enS diu de la Santíssima Trinitat de Cardona, situada dins l’antic terme del castell de Cardona, en l’actual cementiri. Fou una sufragània de la canònica de Sant Vicenç, i durant un temps acollí una comunitat femenina de donades que es deurien regir per la regla de sant Agustí, que els hauria donat l’abat de Sant Vicenç.

L’església és documentada des del 1156, quan Ramon de Cardona, en el seu testament, feu una deixa a l’església de la Santíssima Trinitat.

El 1161 el vescomte Ramon feu una altra deixa en aquesta església.

El 1288 es coneix l’existència d’una comunitat femenina, presidida per una priora anomenada Maria Monja, sota el domini de l’abat de Sant Vicenç, que nomenava el sacerdot que servia l’església. La vida comunitària perdurà durant el segle XIV, però al principi del XV ja no sembla que existís ni la comunitat ni el benefici, i era servida pel rector de Sant Miquel.

De l’antic edifici romànic no en resta res; fins i tot l’edificació barroca ha desaparegut.


https://www.monestirs.cat/monst/bages/ba07trin.htm

Que el Consistori de Cardona poses en línia el Catàleg de Masies, ja fora un miracle de Nadal, oi?

  Que la Santíssima Trinitat  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada