dissabte, 16 de desembre del 2023

ERMITA DE LA MAREDEDÉU DE LOURDES DE CARDONA. EL BAGES

 


https://camalic.cat/marxespopulars2/MarxaPopular2003.htm

Explica  de  la Capella Dedicada a la Marededéu  de Lourdes,  que fou edificada l’any 1899 per iniciativa del rector, Dr. Ramon Vancells Puigcercós, dins de la propietat de "El Mujal" – aquesta  referencia està feta “ obiter dicta” , ja que l’ermita no té cap vinculació amb la finca -  atenent als desitjós dels feligresos dels voltants dels barris de Tresserres i Planès  , que van sol·licitar del Consistori Municipal una subvenció, y van construir l’ ermita amb la col·laboració entusiasmada de tots els veïns. Ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com de l’autor del projecte

El dia 11 de febrer de 1899 es va celebrar la primera Missa.


 La Església tenia una talla de la Verge de Lourdes , destruïda en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra  el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

 L’ any 1940, assolida la victòria per parts dels sediciosos ,  el Sr. Josep Fíguls va costejà la imatge actual. També compta amb una imatge de Bernadeta Sobirós, (Lorda, 7 de gener de 1844 – Nevers, 16 d'abril de 1879) la  pastora gascona, que va manifestar que havia tingut una sèrie d'aparicions marianes el 1858, i que  és venerada com a santa per l'Església catòlica.

Podeu ampliar la informació al blog magnífic del Josep Maria Viñolas Esteva

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/01/goigs-la-mare-de-deu-de-lourdes-cardona.html

L’absència de fotografies  a la xarxa, em fa pensar  en un context d’extrema laïcitat en que no es celebren ja els aplecs  i romiatges que s’hi duien a terme. 

Ens agradarà rebre'n  imatges del exterior i del  interior de l’ermita a l’email castellardiari@gmail.com

  Que la Marededéu   i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada